Ekşili köfte / Zupa na kwaśno z kotlecikami |
Witajcie, zaczęły się ferie więc będę więcej gotowała. Dlaczego? A to dlatego, że dzieci będą jadły w domu a nie w szkole. Codziennie śniadanie, obiad i kolacja czyli dużo większe pole do popisu dla mnie :) Córki zrobiły listę potraw, które mam im przygotować. Pierwszą z nich jest właśnie ta zupa. Zamówiła ją starsza córka. Bengu jest dużo bardziej otwarta na nowe smaki, lubi próbować i jeść to co zdrowe. Młodsza córka wybrała prawie wszystkie potrawy mączne, ona uwielbia ciasta, ciastka, makarony, pierogi, kluski czyli wszystko co mączne lub słodkie. Oczywiście jej prośby również spełnię jednak zrobię to rzadziej czego oczywiście córka ma świadomość.
Potrawa, którą Wam dzisiaj przedstawiam zdobyła serca całej rodziny i będzie często gościła na naszym stole tym bardziej, że to zimowa zupa.
Potrawa nadaje się również dla osób na diecie Canan Karatay. Niestety jedynie trzeba uważać na marchewkę, gdyż w wersji gotowanej ma wysoki indeks glikemiczny. W takim wypadku wystarczy nałożyć jej mniej lub zrezygnować z jedzenia jej ale do zupy koniecznie dodać.
Ekşili köfte / Zupa na kwaśno z kotlecikami
- 500g mięsa mielonego, ja użyłam średnio tłustego
- cebula
- sól
- pieprz
- 2 średniej wielkości selery
- średniej wielkości marchewka
- sok z jednej cytryny
- żółtko
Do mięsa mielonego dodajemy startą na tarce cebulę, sól, pieprz. Mieszamy tak, by mięso się dokładnie wymieszało i można było formować malutkie kotleciki. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie z mięsa formujemy malutkie kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Do wrzątku wrzucaly kotleciki i gotujemy, zbieramy powstały szum. Po około 10 minutach dodajemy marchew i seler pokrojone w kostkę. Gotujemy około 20 minut. Do miseczki wyciskamy sok z cytryny i dodajemy żółtko, miesamy, dodajemy po łyżce rosołu i mieszamy aż roztwór będzie ciepły. Powstały sos dodajemy do zupy. Mieszamy. Zupę solimy do smaku i zdejmujemy z gazu.
Ekşili köfte / Zupa na kwaśno z kotlecikami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz