piątek, 23 czerwca 2017

Deser burma / Burma tatlisi


Deser burma / Burma tatlisi
Witajcie
Dzisiaj na blogu będzie mega słodko a wszystko dlatego, że w niedzielę zaczynają się święta Ramazan Bajram. Święta kończące miesiąc postu. W Turcji Ramazan Bajram nazywany jest również świętem cukierków. Przez trzy dni świąt Turcy objadają się słodyczami, deserami, baklawą, wszystkim co słodkie.
Ja również mam dziś dla Was przepis na pyszny i słodki deser o nazwie burma tatlisi. Robi się go z ciasta filo więc jest bardzo łatwy, niewiele pracy a smak orientu gwarantowany.

Deser burma / Burma tatlisi
  • opakowanie ciasta filo lub baklava yufkasi
  • pół kostki roztopionego masła
  • szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • łyżka soku z cytryny
Płat ciasta filo smarujemy masłem i posypujemy orzechami. Nawijamy na cieniutki wałek i ściskamy z obu stron. Ściśnięte ciasto układamy na blasze wysmarowanej masłem. W ten sam sposób postępujemy z każdym pozostałym płatem ciasta filo. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto powinno się zarumienić.
W rondelku gotujemy 2 szklanki wody z dwoma szklankami cukru i sokiem z cytryny. Gdy burma się upiecze polewamy gorące ciasto lekko ostudzonym syropem.


Deser burma / Burma tatlisi

Inne tureckie desery w sam raz na bajram:

http://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2015/02/etimek-tatls-sucharkowy-deser.htmlhttp://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2015/02/ciasto-z-pasta-tahini.html
http://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2015/03/trilece-ciasto-bardzo-modne-w-turcji.htmlhttp://turcjaodkuchni.blogspot.com/2013/04/kalburabast-pyszne-ciasteczka-z.html
http://turcjaodkuchni.blogspot.com/2013/04/lokma-tureckie-paczki.htmlhttp://turcjaodkuchni.blogspot.com/2011/10/revani-czyli-na-sodko-po-turecku.html


http://turcjaodkuchni.blogspot.com/2013/04/irmik-helvas-czyli-chawa-z-kaszy-nanny.htmlhttp://turcjaodkuchni.blogspot.com/2013/04/przepyszny-deser-mleczny-pasa-sarmas.html




http://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2015/07/chrupiace-ruloniki-z-pasta-tahini.html


http://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2015/12/pomarnczowe-revani-portakall-revani.htmlhttp://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2015/07/baklawa-rulonik.html




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...