wtorek, 20 czerwca 2017

Börek z ziemniakami i kurczakiem


Witajcie.
Oj ostatnio na blogu jakoś dużo potraw mącznych. Dzisiejsza będzie ostatnia, kolejne będą jeszcze bardziej kaloryczne bo to propozycje deserów na zbliżający się bajram. Od przyszłego tygodnia wracam na tryb zdrowego odżywiania z naciskiem na sałatki. Ktoś się przyłączy :)
A dzisiaj  na prośbę jednej z Czytelniczek podaję przepis na börek z ziemniakami i kurczakiem. Jak wiecie, kurczak nie gości często na moim stole, chyba, że to kurczak ekologiczny. Przepis jaki dzisiaj Wam podam to moja wersja börek, czy taki jest przepis oryginalny tego nie wiem. Uważam, że ogólnie börek z kurczakiem to nowość a klasyka jest z wołowina lub jagnięciną. Kurczak jest wersją mniej kaloryczną i tańszą.
Zdjęcia najlepsze nie są ale tu w Polsce jest dużo więcej głodomorów czekających na tureckie smakołyki więc cieszyłam się, że udało mi się zachować do zdjęcia chociaż ten ostatni kęs :)






Börek z ziemniakami i kurczakiem
  • 3 płaty ciasta yufka
  • łyżka masła
  • pierś z kurczaka
  • cebula
  • 2 ziemniaki
  • pół pęczka koperku
  • oregano
  • słodka i ostra papryka
  • 3 jajka
  • szklanka jogurtu
  • pół szklanki oliwy z oliwek
 Na początku należy przygotować farsz. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, smażymy go na maśle około 10 minut, często mieszając. Dodajemy drobno pokrojona cebulę i smażymy dalej, ziemniaki również kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa i cebuli. Smażymy dalej. Mięso i warzywa nie muszą być całkowicie miękkie wystarczy, że będą przesmażone. Przyprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, papryką słodką i ostrą a po zdjęciu z ognia dodajemy drobno posiekany koperek. Mieszamy. Tak przygotowany farsz musi lekko ostygnąć.

Z jajek, jogurtu i oliwy przygotowujemy sos. Ciasto yufkę dzielimy na 8 trójkątów, każda część smarujemy sosem a na szeroki koniec nakładamy farsz i zwijamy jak sigara boregi lub jak rogaliki. Gotowe borek układamy na blasze. Te same czynności powtarzamy z dwoma kolejnymi płatami ciasta. Borek pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

2 komentarze:

  1. Dziekuje za przepis. Wyglada smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy blog, interesujące przepisy. Zwróciłam uwagę na podobieństwo nazwy tureckiego borka i chorwackiego/bośniackiego burka. To też jest ciasto listkowane z nadzieniem mięsnym lub z twarogu. Bardzo tłusty, bardzo dobry... chętnie spróbuję tureckiego smaku tej potrawy. Myślę, że pewnie ma wspólne korzenie ;-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...