niedziela, 25 października 2015

Makaron zapiekany z serem

Makaron zapiekany z serem
Makaron zapiekany z serem

Makaron, jeden z najpopularniejszych produktów w kuchni każdej rodziny tureckiej. Studenci również preferują ten produkt, jednak potrawy jakie z niego gotują są dużo bardziej uboższe niż te gotowane przez Turczynki. 

Makaron zapiekany z serem jest często  podawany na tureckich przyjęciach jako gorąca przystawka przed daniem głównym. Potrawa ta jest chyba najpopularniejszą wersją zapiekanego makaronu. Ja jednak ze względu na to iż rodzina nie lubi sosu beszamelowego musiałam ją nieco zmodyfikować. Klasyczna wersja to makaron z serem i sosem beszamelowym.
Makaron zapiekany z serem przygotowałam w ramach wspólnego gotowania na Światowy Dzień Makaronu. Wraz ze mną gotowały: Zuzia, Lejdi, Mirabelka i Shinju. Koniecznie zajrzyjcie na ich blogi gdyż każda z nas gotowała coś innego.


Makaron zapiekany z serem

  • opakowanie makaronu (u mnie kokardki)
  • 5 jajek
  • 300gr dowolnego sera (u mnie mieszanka feta, tulum -turecki ser w rodzaju parmezanu, i zwykły żółty ser - kasar)
  • natka pietruszki
  • dymka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka pul biber
Makaron gotujemy aldente, hartujemy go zimną wodą by się nie kleił. Sery ścieramy na tarce dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, dymkę oraz przyprawy. Mieszamy, wbijamy jajka i ponownie mieszamy. Serową masę mieszamy dokładnie z makaronem i przekładamy do formy, którą lekko smarujemy oliwą z oliwek. Ze względu ma to iż sery są tłuste nie dodaję do masy żadnego tłuszczu. Makaron przekładamy do formy i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Proszę sprawdzać czy mararon się zarumienił gdyż w zależności od piekarnika może upiec się szybciej. Wierzch makaronu można posypać zółtym serem ja jednak tego nie robiłam.



Makaron zapiekany z serem
Makaron zapiekany z serem

Makaron zapiekany z serem
Makaron zapiekany z serem


Światowy Dzień Makaronu 2015

5 komentarzy:

  1. Dziękuję za dołączenie do akcji :) Taka zapiekanka może być też świetnym dodatkiem :) Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak, jak najbardziej on sie zachowa podobnie jak kaşar.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...