środa, 23 kwietnia 2014

Karczochy z bobem i jagnięciną

Sezon na karczochy w pełni a u mnie na blogu jedynie kilka przepisów z tym pysznym i zdrowym warzywem w roli głównej. 


Dziś więc postanowiłam podać kolejny, tym razem na przepyszne danie z jagnięciną i bobem. Karczoch i bób to w Turcji nieodłączna para ciesząca się ogromnym powodzeniem. Ja również ją bardzo lubie i polecam spróbować.




Karczochy z bobem i jagnięciną

5 serc karczocha
300g jagnięciny
szklanka łuskanego bobu
pęczek koperku
cebula
oliwa z oliwek

Cebulę kroimy w kostke i smażymy na oliwie. Dodajemy drobno pokrojoną w kostkę jagnięcinę. Smażymy aż jagnięcina zmięknie. Dodajemy umyty bób i pół szklanki wrzątku. Dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Dodajemy karczochy pokrojone w ćwiartki. Dusimy około 10 minut. Gdy bób i karczochy będą miękkie zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno posiekany koperek.




2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...