piątek, 4 kwietnia 2014

Ciasto z truskawkami


Sezon na truskawki właśnie się rozpoczął więc trzeba wykorzystać ten krótki okres na przygotowywanie słodkości, które z pewnością znikną tak szybko jak się pojawiły. Moje dzieci uwielbiają truskawki w każdej postaci, mogą je jeść codziennie. Muszę jednak przyznać że truskawki tureckie nie są tak smaczne jak polskie. Z niecierpliwością czekam na wakacyjny wyjazd do Polski by zasmakować prawdziwej bo polskiej truskawki.
Ciasto, którego przepis dziś przedstawię prawdopodobnie jest już Wam znane ja jednak robiłam je po raz pierwszy. Koleżanki Turczynki były nim zachwycone więc warto by tureccy Czytelnicy również mieli okazję spróbować pyszności na polską nutę. 
Przepis dostałam od jednej z Polek mieszkających w Turcji więc osoby tu mieszkające mogą je przygotować bez obaw, wyjdzie na pewno. 
Aniu dziękuję za przepis.





Ciasto z truskawkami

4 jajka
szklanka cukru 
szklanka maślanki (ja dodałam rzadki domowy jogurt)
0,5 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki (ich ilość zależy od formy w jakiej pieczecie ciasto)

Jajka i cukier ubijamy na gładka białą masę, stopniowo dodajemy maślankę lub rzadki jogurt i miksujemy dalej. Dodajemy olej i kontynuujemy ubijanie. Do masy jajecznej stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Ciasto nie musi być wymieszane dokładnie ważne by masa była mieszana delikatnie, jeśli zostaną grudki to nie problem. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzch układamy truskawki, tyle by zakryć całe ciasto. Pieczemy w piekarniku góra dół nagrzanym do 180 stopni. W zależności w jakiej formie pieczemy ciasto czas pieczenia może się zmienić. Ja w keksówce piekłam 60 minut w formie okrągłej o średnicy 26cm ciasto będzie niższe więc powinno wystarczyć 40 minut.




Çilekli kek

Bugün size sunduğum tat Polonya tatlarından biridir. Meyveli kek Türkiye'de pek popüler bir tatlı türü değildir ancak denemeye kesinlikle değer. Benim Türk arkadaşlarım hepsi bu keke bayıldı.

4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt (sıvı hali)
0,5 su bardağı sıvı yağ
2,5 su bardağı un
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
çilekler

Yumurta ve şeker beyaz olana kadar mikserle çırpıyoruz. Yavaşça yoğurt ve sıvı yağ ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Un ve kabartma tozu karışımı ekleyip kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. Kaba koyum üstüne çilekleri yerleştiriyoruz. 180 dereceye ısıtılmış fırında 40-60 dakika arası pişiriyoruz.




10 komentarzy:

  1. Nie masz litości ;) Przepiękne ciasto! U nas trzeba będzie poczekać jeszcze troszkę na smaczne truskawki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas się skończą a w Polsce dopiero się pojawią i ja wtedy właśnie zawitam do ojczyzny. Uwielbiam czerwiec za przepyszne polskie owoce. Niestety trzeba jeszce poczekac.

      Usuń
  2. Mnie z reguły nie wychodzą ciasta babki, ale z tym przepisem jestem zachęcona aby spróbować jeszcze raz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie... :)
    Ach, truskawki, czekam na nie wyjątkowo niecierpliwie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ mi się zachciało kawałeczka takiego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki turecki jogurt będzie najlepszy do tego ciasta? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobılam dzısıaj :) Przepyszneee!!! Dzıekı wıelkıe za ten przepıs.
    Nıe mıalam rzadkıego jogurtu wıec zmıeszalam gesty z kefırem pol na pol.

    Nıe mıalam tez anı keksowkı anı okraglej formy :) Zrobılam w zwyklym owalnym naczynıu zaroodpornym hehehhe ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto super. Polecam. Nie miałam ani maślanki, ani jogurtu, dodałam szklankę kefiru. Łatwe i smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne ciasto, robiłam je kilkakrotnie. Nadaje się do każdego rodzaju owoców. Przepis można zmieniać, nie mając maślanki dodałam zwykłą śmietanę, a kiedyś zamiast oleju dodałam roztopione masło.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...