sobota, 26 listopada 2011

Kremalı şehriye çorbası. Zupa z makaronem i kremówką

Pisałam już że tureckie zupy są inne niż polskie. Ale jeśli ktoś odważy się skosztować to zapraszam :) Jest pyszna.

Kremalı şehriye çorbası

składniki
0,5 szklanki arpa seriye (to rodzaj drobnego makaronu, dla osób gotujących w Polsce polecam każdy drobniutki makaron)
1łyżka koncentratu pomidorowego (osoby mieszkajace w Polsce i mające dostęp do sklepów tureckich lub innych z orientalna żywnością polecam zaopatrzyć się tam w turecki koncentrat pomidorowy jest gęsty i dużo lepiej smakuje)
śmietanka kremówka (200ml)
2łyżki oleju
kilka gałązek koperku
sól

sposób przyrządzania
Do garnka wlewamy olej i wkładamy koncentrat pomidorowy. Przesmażamy aż koncentrat zacznie pachnąć. Wlewamy 4 szklanki wody gotujemy. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy makaron , wlewamy śmietankę i gotujemy aż makaron bedzie miękki solimy i wyłączamy ogień. Drobno siekamy koperek i posypujemy nim zupe przed podaniem.



6 komentarzy:

  1. Tureckie zupy są pyszne,ta wygląda też wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka trochę zupa "nic", ale wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pachnie mi to taka polska "expresowa" pomidorowka:) Nie mniej warte wyprobowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie to wiekszość zup tureckich to zupy nic :) Ja tłumaczę to goracym klimatem. Nikt nie jadłby tu zup mięsno warzywnych w temp 40stopni :) Latem w Polsce również preferuje sie chłodniki i lekkie zupy.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Super zupka, słodko -kwaskowa, mój synek ją uwielbia i reszta rodziny też, robiłam ją dziesiątki razy :-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...