sobota, 12 listopada 2011

Niebo w gębie czyli Hasan Pasa Koftesi

Jedna z czytelniczek poprosiła mnie o przepis na Hasan Pasa koftesi. Słyszałam o nich i wiedziałam jak wyglądają ale nigdy ich nie robiłam i to mój błąd. Są po  prostu przepyszne. Mój mąż nie przepada za ziemniakami dlatego nie robiłam ich wcześniej ale nawet on był zachwycony smakiem tej potrawy.

Hasan Pasa koftesi

składniki:
0,5kg mięsa mielonego
cebula
2duże ząbki czosnku
4 pomidory
pół pęczka natki pietruszki
bułka
100g sera żółtego
4ziemniaki
trochę mleka
sól
pieprz


sposób przyrządzania
Zaczynamy od kotlecików. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, pomidor bez skóry, natke pietruszki i suchą bułkę ( ja dodałam bułkę tartą) sól pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie ręką przez co najmniej 5 minut. Odstawiamy aby smaki sie połączyły. Przygotowujemy piure ziemniaczane. Ziemniaki obieramy gotujemy dodajemy mleko sól. Ja ziemniaki gniotłam blenderem aby była jednolita masa. Pomidory kroimy w cienkie plastry i ukladamy na blaszce w ktorej upieczeny potrawę. Na pomidory ukladamy  kotleciki wielkosci małej cytryny. W kotlecikach robimy dołek i wkładamy do każdego dołka troche żółtego sera. Zapiekamy je aż się zarumienią. Następnie układamy na kotleciki piure ziemniaczane. Ja położyłam troszkę sera również na ziemniaki. Zapiekamy w piekarniku jeszcze 5-10 minut. Podajemy z surówką




P.S. Iloş, oczywiście zrobię etli kuru fasulye.
Jeśli są potrawy które chcielibyście abym zrobiła piszcie.

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie. Zwłaszcza ten rozpływający się ser.

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie do wyprobowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy mogłabyś zrobić ,podać przepis na sis kebaba z jagnięciny?takiego jakiego najbardziej lubicie

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...