Owsiane ciasteczka |
Zupełnie nie spodziewałam się, że pójście obu córek do szkoły może przysporzyć mi tyle pracy. Sama jestem sobie winna bo przecież mogę wykupić im obu obiady w szkole i po kłopocie ale ja jednak wolę przygotować posiłki sama i mieć pewność tego, co jedzą moje dzieci. Choć mi również zdaża się podać im coś niezdrowego w końcu jestem tylko człowiekiem.
Od poniedziałku na moim FB pojawi się nowy album ze zdjęciami posiłków moich córek, będziecie mogli czerpać inspiracje z moich propozycji. Jeśli śledzicie moje poczynania również na FB wiecie, że ze względu na dużą ilość lekcji starszej córce przygotowuję do szkoły ciepły obiad a młodszej jedynie przekąskę. Obie wersję będą na zdjęciu. Ciepły posiłek wkładam córce do termosu a przekąskę do zwykłego pojemnika. Ciepły obiad to przede wszystkim zupa lub potrawka warzywna a przekąska to owoce, sałatki czy słodka babeczka lub ciastka. Zakup termosu bardzo ułatwił mi pracę. Większą część posiłków mogę przygotować dzień wcześniej by rano w szybkowarze ugotować zupę. Ułatwiam sobie przygotowania również tym, że słodkie wypieki typu ciasta czy babeczki zamrażam na świeżo po upieczeniu a borek zamrażam na surowo i piekę rano przed wyjściem do szkoły. Wiem, że z czasem jeszcze bardziej usprawnie sobie przygotowania w końcu to dopiero 2 tygodnie odkąd dziewczyny zaczęły całodniowe zajęcia. Przyznam , że część inspiracji ja również czerpię z internetu.
A dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne owsiane ciasteczka. Oryginalny przepis dostałam od koleżanki, zmieniłam go jednak na swoje potrzeby i wyszły mi mało słodkie ale zdrowe ciasteczka owsiane.
Owsiane ciasteczka
- 200g masła
- 1,5 szklanki płatków owsianych,
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej jeśli ciasto będzie wystarczająco gęste mąkę można pominąć ja dodałam jedną łyżkę by wymieszać makę z proszkiem do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru ja dodałam 2 łyżki melasy z morwy (pekmez)
- szklanka suszonej morwy, można zastąpić innym dowolnym suszonym owocem
- szklanka migdałów
- szklanka orzechów laskowych
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, miksujemy, dodajemy płatki owsiane i rozdrobnione orzechy i migdały. Jeśli tak jak ja nie chcecie dodawać cukru, wystarczy dodać 2 łyżki melasy z karobu, winogron lub morwy. Dodajemy mąkę wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy i łyżką formujemy ciasteczka. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Wyjmujemy gdy ciasteczka się zarumienią. Studzimy na kratce.
pyszne ciasteczka :) uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńwszystkiego dobrego w szkole :)
Ciasteczka są niebywale urocze i pyszne. Fajne dodatki suszonych owoców i melasy z morwy. Podobną słodką melasę ale ze skórek winogron miałam od rodziny z Iranu...
OdpowiedzUsuń