czwartek, 28 września 2017

Owsiane ciasteczka

owsiane ciasteczka
Owsiane ciasteczka
Zupełnie nie spodziewałam się, że pójście obu córek do szkoły może przysporzyć mi tyle pracy. Sama jestem sobie winna bo przecież mogę wykupić im obu obiady w szkole i po kłopocie ale ja jednak wolę przygotować posiłki sama i mieć pewność tego, co jedzą moje dzieci. Choć mi również zdaża się podać im coś niezdrowego w końcu jestem tylko człowiekiem. 

 Od poniedziałku na moim FB pojawi się nowy album ze zdjęciami posiłków moich córek, będziecie mogli czerpać inspiracje z moich propozycji. Jeśli śledzicie moje poczynania również na FB wiecie, że ze względu na dużą ilość lekcji starszej córce przygotowuję do szkoły ciepły obiad a młodszej jedynie przekąskę. Obie wersję będą na zdjęciu. Ciepły posiłek wkładam córce do termosu a przekąskę do zwykłego pojemnika. Ciepły obiad to przede wszystkim zupa lub potrawka warzywna a przekąska to owoce, sałatki czy słodka babeczka lub ciastka. Zakup termosu bardzo ułatwił mi pracę. Większą część posiłków mogę przygotować dzień wcześniej by rano w szybkowarze ugotować zupę. Ułatwiam sobie przygotowania również tym, że słodkie wypieki typu ciasta czy babeczki zamrażam na świeżo po upieczeniu a borek zamrażam na surowo i piekę rano przed wyjściem do szkoły. Wiem, że z czasem jeszcze bardziej usprawnie sobie przygotowania w końcu to dopiero 2 tygodnie odkąd dziewczyny zaczęły całodniowe zajęcia. Przyznam , że część inspiracji ja również czerpię z internetu.

A dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne owsiane ciasteczka. Oryginalny przepis dostałam od koleżanki, zmieniłam go jednak na swoje potrzeby i wyszły mi mało słodkie ale zdrowe ciasteczka owsiane.

Owsiane ciasteczka
  • 200g masła
  • 1,5 szklanki płatków owsianych,  
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej jeśli ciasto będzie wystarczająco gęste mąkę można pominąć ja dodałam jedną łyżkę by wymieszać makę z proszkiem do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru ja dodałam 2 łyżki melasy z morwy (pekmez)
  • szklanka suszonej morwy, można zastąpić innym dowolnym suszonym owocem
  • szklanka migdałów
  • szklanka orzechów laskowych
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, miksujemy, dodajemy płatki owsiane i rozdrobnione orzechy i migdały. Jeśli tak jak ja nie chcecie dodawać cukru, wystarczy dodać 2 łyżki melasy z karobu, winogron lub morwy. Dodajemy mąkę wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy i łyżką formujemy ciasteczka. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Wyjmujemy gdy ciasteczka się zarumienią. Studzimy na kratce.



2 komentarze:

  1. pyszne ciasteczka :) uwielbiam takie :)
    wszystkiego dobrego w szkole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka są niebywale urocze i pyszne. Fajne dodatki suszonych owoców i melasy z morwy. Podobną słodką melasę ale ze skórek winogron miałam od rodziny z Iranu...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...