piątek, 17 lutego 2017

Turecka zimowa surówka z czerwonej kapusty / Kırmızı lahana salatası

Turecka zimowa surówka z czerwonej kapusty / Kırmızı lahana salatsı

Zima nie chce odpuścić. Zadomowiła się u nas na dobre. Nawet słońce z nią sobie nie radzi. Stara się jak może, świeci cały dzień a i tak jest zimno. Oby do wiosny!!!

Skoro zima nie chce odejść, na bazarach wciąż brak wiosennej zieleniny dlatego mam dla Was dzisiaj surówkę z czerwonej kapusty. Czerwona kapusta jest typowym zimowym warzywem a surówki z jej udziałem goszczą na tureckich stołach przez całą zimę. Poza surówkami popularna jest również czerwona kapusta w wersji kiszonej.
Surówkę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Mirabelką i Mopsikiem. Przewodnim tematem jest zimowa surówka. Koniecznie zajrzyjcie na ich blogi i sprawdźcie co przygotowały.


Turecka zimowa surówka z czerwonej kapusty / Kırmızı lahana salatası
  • średniej wielkości czerwona kapusta
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżka melasy z granata
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • natka pietruszki
Kapustę szatkujemy lub drobno siekamy, dodajemy ocet winny i solimy, następnie ręką mieszamy tak by kapusta lekko zmiękła. Doprawiamy cytryną i melasą z granata, oliwą i solą, mieszamy a na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy surówkę w chłodne miejsce by smaki się połączyły.


1 komentarz:

  1. Pyszności, sam kolor tej sałatki zachęca do jedzenia :) U nas w kuchni oprócz częstego spożywania sałatek i innych zdrowych pokarmów - zadbaliśmy o zdrową wodę w kuchni - założyliśmy sobie filtr redox fitaqua, który daje wodę wzmacniającą naszą odporność.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...