piątek, 27 marca 2015

Gofry znane są też w Turcji.


Gofry. Waffle.

Na początku chciałam poinformować iż ze względu na to że mamy wiosne zaczynam robić wiosenne porzadki na blogu. Niestety a może i stety maszyną nie jestem więc robię je stopniowo w miarę możliwości. W górnej części bloga pojawiły się zakładki. Jedna z nich to spis potraw. Znajdziecie tam działy a w nich zdjęcia potraw jakie do tej pory opublikowałam. Działów będzie więcej, jestem w trakcie ich uzupełniania. Postaram się aby blog był bardziej czytelny i łatwo można było dotrzeć do przepisów. Jeśli macie jakieś sugestie piszcie. Uwzględnię je.

Ostatnio oglądając program o smakach ulicznych Stambułu dowiedziałam się, że ulubionym smakiem Stambulczyków są belgijskie gofry. Wierzyć mi się nie chce bo po pierwsze takie programy najczęściej przedstawiają restauracje czy bary w ramach reklamy i z tych reklam się utrzymują. Po drugie Turcy to tradycjonaliści więc jest wielu, którzy nie spróbują gofrów tylko dlatego, że nie są tureckie. Nie zmienia to faktu, że w niektórych dzielnicach czy centrach handlowych można spotkać budki z goframi a maszyny do gofrów są w asortymencie wielu sklepów czyli Turczy jedzą gofry ale do ulubionego smaku to im daleko.
Ja moje gofry robię z przepisu Doroty z Moich Wypieków, córki uwielbiają je. Może i Wy zechcecie je upiec swoim pociechom.
Turecki Dzień Dziecka zbliża się dużymi krokami więc przepisy na smakołyki dla dzieci częściej zagoszczą na moim blogu.



Gofry

2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju 
szczypta soli
łyżka cukru

Białka odzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy trzepaczką. Do masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Pieczemy w zależności od mocy gofrownicy od kilku do kilkunastu minut. Moja ma moc 1400W i piekę je około 12 minut. Podaję najczęściej z domowym dżemem lub posypane cukrem pudrem. Córka lubi zabierać gofry do szkoły na drugie sniadanie.




5 komentarzy:

  1. Dawno nie robiłam już takich zwykłych gofrów i chyba muszę to zmienić :P Pobiłam kiedyś z tego samego przepisu i zawsze wychodziły przepyszne ;) A ostatnio zawsze robię same udziwnione wersje :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja gofry uwielbiam od dziecka, nie dziwię się, że Twoje córki także za nimi przepadają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przy okazji wiosennych porządków dostalysmy zakładki yuhuu, spis potraw to fajny pomysł !

    OdpowiedzUsuń
  4. a mnie gofry kojarza sie z urlopem nad Polskim morzem i calym mnostwem bitej smietany ;) Nie wiedzialam, ze sa tez w Turcji popularne.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...