piątek, 27 lutego 2015

Brukselka w jogurtowej potrawce z kotlecikami kofte

Kilka dni temu na jednej z grup kulinarnych koleżanki rozmawiały o tym w jaki sposób podać dzieciom brukselkę. Propozycje były różne ja również zaproponowałam swoją i obiecałam, że przedstawię ją na blogu co właśnie czynię.
To jedna z ulubionych potraw moich dzieci. Lubią ją nie dlatego, że jest tam brukselka a ze względu na sos jogurtowy, który uwielbiają. Jeśli nasze dzieci nie chcą jeść jakiegoś warzywa należy im je podać w ich ulubionej potrawie jest większe prawdopodbieństwo że je zjedzą. Jeśli dziecko nie lubi brukselki nałóżmy na talerz jedną lub dwie sztuki to nie dużo ale zawsze coś. Z czasem polubi i zje więcej.
Przepis to fuzja smaków polskiego i tureckiego. Sos jogurtowy, ciecierzyca i kotleciki to część turecka reszta to polskie smaki z mego dzieciństwa :)
Trafne i pyszne połączenie. Spróbujcie!!!




Brukselka w jogurtowej potrawce z kotlecikami kofte

250g mięsa mielonego
250g brukselki
duży ziemniak
duża marchewka
pół szklanki gotowanej ciecierzycy
1/3 szklanki ryżu (ja dodałam kaszę mannę ponieważ odpowiedniego ryżu nie miałam)
cebula
ząbek czosnku
2 jajka
2 szklanki jogurtu
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki kuminu
pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego (yeni bahar)
sól
pieprz
mięta
mąka


Najpierw należy przygotować kotleciki. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy drobno posiekana cebulę i zmiażdżony czosnek, sol, pieprz, słpdką paprykę, kumin, ziele angielskie pieprz i jajko. Dodajemy ryż lub tak jak w moim przypadku kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki by smaki się połączyły. Po tym czasie z mięsa formujemy małe kotleciki ( wielkości brukselki) i obtaczamy je w mące.
Do garnka wlewamy wodę (6szklanek) gotujemy. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy kotleciki i dokładnie mieszamy. Gdy woda z kotlecikami zacznie wrzeć dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniak i całą brukselkę i ciecierzycę. Gotujemy około 20 minut. 
Na koniec przygotowujemy sos. W miseczce mieszmy jogurt z jajkiem. Jeśli nie lubimy jogurtu możemy go zastąpić śmietaną lub dodać mniej. Do mieszanki jogurtowej dodajemy po łyżce wrzacego wywaru. Gdy sos jogurtowy będzie ciepły wlewamy do garnka z potrawką szybko mieszając by jogurt się nie zważył. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Dodajemy łyżkę mięty i gotujemy jeszcze kilka minut. 








4 komentarze:

  1. u nas wszyscy lubimy brukselkę ,a synio mów,że to 'mała kapustka' :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My z Mężem bardzo lubimy brukselkę, więc ta potrawa by nam przypadła do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  3. my tez bardzo lubimy brukselke, ale w wersji bezmiesnej
    moze masz jakis fajny przepis?
    pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrawka bedzie pyszna nawet bez köfte. Mozesz dodac wiecej ulubionych warzyw. W tej potrawce nawazniejszy smak daje kwasny sos jogurtowy. Polecam.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...