Poğaça na zakwasie
3/4 szklanki zakwasu żytniego
1,5 szklanki mąki chlebowej (w zalezności od tego jaką gęstość ma zakwas można dodać więcej)
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
kilka gałązek natki pietruszki
kilka gałązek koperku
Mąkę mieszamy z solą i cukrem. dodajemy zakwas, jogurt i oliwę oraz zieleninę. Zagniatamy ciasto, jeśli jest za gęste dodajemy łyżeczkę jogurtu jeśli za rzadkie dodajemy łyzkę mąki. Ciasto zagniatamy około 5-7 minut. Przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy na noc w ciepłym miejscu. Rano nie zagniatając ciasta a lekko odrywając średniej wielkości kawałki delikatnie nadajemy kształt bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy uformowane bułeczki. Pieczemy około 20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz