poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Börek - różyczki z serem

Kolejny wpis z serii börek. Tym razem w kształcie różyczek i bez sosu a więc na chrupko.



Różyczki z serem

składniki
3 platy ciasta yufka (ciasta filo do słonych wypieków)
150g slonego sera
kilka gałazek natki pietruszki
olej do smarowania

sposób przygotowania
Ciasto yufka układamy jedno na drugie i kroimy na 4 czesci tak aby powstawy duże trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy lekko olejem i na zewnetrzny brzeg układamy farsz czyli ser wymieszany z drobno pokrojona natką pietruszki. Następnie każdy trójkąt zwijamy do środka i powstaly wężyk zwijamy w różyczkę. Tę czynność powtarzamy z każdym płatem ciasta. Wszystkie różyczki układamy na blaszkę smarujemy lekko olejem i pieczemy ok 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku


5 komentarzy:

  1. to ciasto filo kusi i kusi, a jeszcze nigdy go nie poszukałam w sklepie, chyba już pora!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już znalazłam ciasto filo w polskich sklepach. Ku mojemu zaskoczeniu w zamrażarce. Jest w pudełku podobnym do ciasta francuskiego. Po rozmrożeniu nie skleja się i jest rewelacyjne. Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :)
    Teraz możemy robić burki baz ograniczeń :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten smak. Takimi bułkami zajadałam się rano będąc w Chorwacji :)

    Co dziś zjem na śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy w przypadku gül böreği zamiast oleju mozna börek smarowac sosem: jogurt, jajko i olej? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, Ja mam yufke świeża dlatego smaruje jedynie olejem ale jeśli yufka jest kupowana w paczkach w markecie jest grubsza i bardziej sucha więc sos z jajka jogurtu/mleka i oleju jest jak najbardziej wskazany.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...