wtorek, 6 marca 2012

Placki z cukinii po turecku czyli mücver

To typowa letnia potrawa. Całą rodziną bardzo ją lubimy. Jest smaczna i łatwa w przygotowaniu.
Podajemy ją z sosem jogurtowym.


Mücver

skladniki
4 cukinie
mały peczęk pietruszki
mały pęczek koperku
mały pęczek szczypiorku
2 jajka
2 łyżki mąki
pół łyżeczki sody (skropic sokiem z cytryny)
sól
pieprz

sposób przygotowania
Cukinie obrać i potarkować. Zielenine drobno posiekać i dodać do cukinii. Dodać jajka , mąkę przyprawy sodę i dobrze wymieszać. Smazyc na oleju z obu stron. Podawac z sosem jogurtowo= czosnkowym.


1 komentarz:

  1. Witam. Kiedyś jadłam w Turcji jakby racuchy z cukinii. Bardzo mi smakowały. Myślę że może to być ten przepis. Mam pytanie jaka jest waga potrzebnej cukinii ( sztuki niewiele mówią mogą być różne rozmiary) Ela

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...