wtorek, 13 grudnia 2011

Kabak tatlısı czli dynia na słodko

Wiem, że w Polsce sezon na dynie i przepisy z niej juz minął ale u nas dynia jest dostepna całą zimę. Turcy przygotowuja ja jedynie na kilka sposobów a najbardziej znany to dynia na słodko. 

Kabak tatlısı

składniki
1kg dyni
3 garści cukru
orzechy włoskie

sposób przygotowania
Dynię obieramy i tniemy na małe kawałki wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzien gotujemy, nie dolewamy wody gdyz wystarczy sok który wypuściła dynia. Gotujemy aż bedzie miękka. Studzimy. Podajemy z rozdrobnonymi orzechami włoskimi. Ja orzychy kroje nożem na małe kawałki.




4 komentarze:

  1. Pani Emilio a mniej więcej ile trzeba tą dynię gotować w syropie?? Chyba się przymierzę w tym tygodniu do zrobienia tego deseru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakies 20 minut moze troche dluzej. Wkluwajac widelec jesli latwo bedzie wchodzil w dynie znaczy ze jest dobra. Ja gotuje w szybkowarze 10 minut potem zostawiam az ostygnie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Emilio, bardzo dziękuję za przepis na Aszure... Składniki troszkę mnie zaskoczyły, niemniej deser jest przepyszny! :) Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że z takiej mieszaniny różnych składników może wyjść coś tak pysznego. Na pewno będę go częsciej jadać. Dziękuję. :)

    Co do dyni, to mam uraz z dzieciństwa... Dynia była u nas w domu pod wszelkimi możliwym postaciami na kilkanaście sposobów, ale wygląda apetycznie, więc może kiedyś się skuszę. :)

    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj kupiłam obrałam pokroiłam(jeny ale się namęczyłam straasznie twarda!)i ugotowałam słodką dynię. czekałam na fajny efekt bo dynię jadłam w takiej postaci 1szy raz w życiu , wcześniej tylko w occie no i muszę powiedzieć że w smaku była jak ziemniak i marchewka razem...chyba nie zostanę fanką tego deseru. w sumie parę lat zabierałam się, żeby go zrobić, bo w Polsce jest on zupełnie nie znany :) Natalia

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...