niedziela, 4 grudnia 2011

Zupa Sulejmana

Przepis na tę zupę znalazłam w internecie a oryginał pochodzi z restauracji Daruzziyafe znajdującej sie w Stambule w okolicach meczetu Sulejmana. Typowa zimowa zupa w stylu osmańskim.

Suleymaniye corbasi czyli zupa Sulejmana

składniki
szklanka soczewicy
200g szpinaku
marchew
3ząbki czosnku
łyżka mąki
łyżeczka kuminu
sól
olej

sposób przygotowania
Umytą soczewicę wkładamy do garnka, zalewamy 5 szklankami wody i gotujemy do miękkości. Na patelnię wlewamy olej i przesmażamy na nim startą marchew i drobno pokrojony szpinak. Dodajemy makę i mieszając smażymy jeszcze chwilę. Wszystko wkładamy do garnka z soczewicą. Solimy dodajemy kumin i wycisniety przez praskę czosnek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jescze 5 minut.



6 komentarzy:

  1. Kocham kuchnię turecką...dopiero znalazłam tego bloga ale z pewnością dokładnie go przestudiuję...pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. a dodajesz może ryż do niej? na zdjęciu coś jakby ryż było widać...ja dodaję tak z 1/4 szkl :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryzu nie dodawalam. To rozgotowana soczewica.

      Usuń
  3. Jaką soczewice zielona?

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Ta potrawa zagościła u mnie na spotkaniu z kuchnią turecką. Rewelacja. Łatwo, szybko i zdrowo.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...