Zapiekane ziemniaki z kotlecikami czyli patatesli kofte
skladniki:
( w zależności od wielkości rodziny proporcje należy zwiększyć. Podane proporcje wystarczą dla 3 osobowej rodziny)
5 ziemniaków
0.5kg mięsa mielonego
mała cebula
ząbek czosnku
koncentrat pomidorowy
szklanka żołtego sera
przyprawy: sól pieprz kminek mielony tymianek
sposób przyrządzania
Kilka godzin przed zrobieniem potrawy należy przygotowac mięso, przyprawić je solą pieprzem i kminkiem, cebulą i czosnkiem. Cebulę i czosnek najlepiej zetrzeć na tarce. Mieso należy dokładnie wymieszać. Mieszać koniecznie ręką ponieważ trzeba bardzo dobrze wygnieść mięso aby kotleciki sie nie rozpadły. Mięso pozostawiamy na kilka godzin w lodówce.
Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki grubości 1cm, osolić. Z mięsa formowac malutkie kotleciki i ukladać w formie z przykrywką przekladajać każdy plaster ziemniaka kotlecikiem. Następnie przygotowujemy sos z koncentratu pomidorowego. Rozpuszczamy go w 2 szklankach wody i dodajemy lyżeczke tymianku. Polewamy nim kotleciki, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Gdy ziemniaki beda już miękkie posypujemy potrawe tartym żółtym serem i zapiekamy jeszcze ok 20 minut.
Smacznego
Jakiego mięsa najlepiej użyć? :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa uzywam mlodej wolowiny.
UsuńDziękuję:)
Usuń