wtorek, 26 stycznia 2016

Zimowa zupa z pora z makaronem / Şehriyeli pırasa çorbası

Zimowa zupa z pora z makaronem
Zimowa zupa z pora z makaronem

Zima, zima, zima, pada pada śnieg... Kto pamięta jeszcze tę piosenkę :) u nas niestety śnieg nie pada ale jest zima i bardzo zimno dlatego mam dla Was pyszną zupę z pora z makaronem. Można przygotować dwie wersje zupy, jedna wegetariańska a druga na wywarze mięsnym lub po prostu z małymi gałeczkami z mięsa mielonego. Jak kto woli.


Na blogu mam jeszcze dwie inne wersje zupy z pora, więc z pewnością znajdziecie coś dla siebie.






Zimowa zupa z pora z makaronem
  • 2 długie pory
  • marchew
  • ziemniak
  • szklanka przecieru pomidorowego lub łyżka pasty pomidorowej
  • czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • ostra czerwona papryka
  • szczypta kuminu
  • szczypta imbiru
  • dowolny drobny makaron u mnie łezki / şehriye
  • 6 szklanek wody lub wywaru mięsnego
  • łyżka masła
Pory kroimy w cieniutkie talarki i smażymy na maśle, dodajemy startą na tarce marchew i pokrojony w drobną kostkę ziemniak i paprykę, chwilę smażymy i dodajemy szklankę przecieru pomidorowego lub łyżkę pasty pomidorowej. Mieszamy, dolewamy wodę lub wywar mięsny, doprawiamy do smaku i gotujemy około 30 minut, na koniec dodajemy makaron i gotujemy jeszcze 15 minut.


Zimowa zupa z pora z makaronem
Zimowa zupa z pora z makaronem

4 komentarze:

  1. O tak, nie ma jak rozgrzewająca zupa na zimę. Porowej nie jadłam już całe wieki. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam pojęcia dlaczego, ale kuchnia Turecka nigdy nie kojarzyła mi się z makaronem. Wręcz pomyślałabym, że to ostatnia rzecz, którą jedzą (zaraz po ziemniakach) :) A tu takie smaczne zaskoczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Turcy kochaja makaron. Jedza go bardzo duzo i czesto, maja tez roznego rodzju regionalne domowe rodzaje makaronu.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...