piątek, 4 grudnia 2015

Zimowe ciasto z owocami i pastą tahini / Kış keki

Zimowe ciasto  Kış keki
Zimowe ciasto.  Kış keki
Zima zawitała i do Izmiru. Jest słonecznie ale już coraz chłodniej. Zimowe ciuchy, kurtki, płaszcze, buty. Starsza córka nawet czapkę nakłada. Czas więc na Zimowe ciasto / Kış keki. 
Długo szukałam smacznego ciasta bez kremu, które posmakowałoby moim dziecim i nadawało się do śniadaniówki. Przeszukałam prawie całą turecka blogosferę i natknęłam się na ten bardzo sympatyczny blog. Blog z mego regionu egejskiego więc tym bardziej się cieszę bo znajdę w nim potrawy regionalne kuchni kreteńskiej. TU jest link do przepisu z którego korzystałam robiąc moje zimowe ciasto. Przepis lekko zmieniłam.
Ciasto oczywiście przygotowałam razem z dziećmi. Jeszcze trochę i dorosnę do tego żeby pozwolić dziewczynom całkowie samodzielnie zrobić takie ciasto. Ja wciąż jeszcze wbijam jajka, siekam orzechy i robię to co sprawiłoby im trudność, jednak myślę że za jakiś czas odważę się przekazać kuchnię w ich ręce. Starsza ostatnio prosiła bym im zaufała i pozwoliła całkiem samodzielnie coś przygotować. Ja moją pierwszą potrawę przygotowałam będąc w szóstej klasie. Starsza jest teraz w drugiej więc za rok mogłaby spróbować w końcu teraz dzieci szybciej się uczą :)

Ciasto jest bardzo smaczne więc koniecznie wypróbujcie przepis. 

Zimowe ciasto / Kış keki
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cynamonu
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki pasty tahini
  • jabłko
  • pigwa (można zastąpic gruszką)
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
Jajka ubiejamy z cukrem około 5 minut, następnie dodajemy mleko, olej i pastę tahini. Mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, najlepiej przesiać przez sito. Dodajemy obrane i pokrojone na małe kawałki owoce i posiekane orzechy. Mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Ja piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.


Zimowe ciasto  Kış keki
Zimowe ciasto  Kış keki

3 komentarze:

  1. dzień dobry,a szklanka to ile dkg/ml bo szklanki są różne przecież, uprzejmie proszę o podpowiedź :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja szklanka to 250ml. Taka zwykla polska szklanka, niestety nie wiem ile to dkg , trzeba by poszukac w przelicznikach wag. Pozdrawiam

      Usuń
    2. dziękuję :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...