Kolejne wspólne gotowanie :) tym razem troszke inne niż zwykle bo zwykle to ja proponuję potrawy tureckie a koleżanki je akceptują lub nie i wspólnie gotujemy. Tym razem Malwina zaproponowała kilka potraw kuchni arabskiej. Jak wiadomo Turcja a raczej Imperium Osmańskie sięgało terenów tamtych krajów więc niektóre potrawy występują w obu kuchniach: arabskiej i tureckiej. Tak też jest z przepyszną sałatką, którą Wam zaprezentuję. Mój dzisiejszy przepis to mieszanka "wybuchowa" ponieważ korzystałam z kilku przepisów: z książki "Olives, lemons & za'atar" autorstwa Rawia Bishara, bloga Mutfak Sırları i własnych doświadczeń. Sałatka jest przepyszną potrawą na letnie upały. Polecam, nie pożałujecie.
Sałatka z pieczonym bakłażanem
duży bakłażan typu bostan czyli okrągły lub inny bez goryczki
2 małe pomidory
ogórek
zielona papryka charleston lub pół polskiej
czerwona papryka kapya lub pół polskiej
szczypior 2 galązki
pół pęczka natki pietruszki
duży ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sok z połowy cytryny
łyżeczka soku z granata
sól
pieprz
ostra papryka pul biber
sczypta kuminu
Bakłażan myjemy, nakłuwamy i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy jest miękki wyjmujemy z piekarnika przekrajamy na pół i łyżką wyjmujemy miąższ. Gdy miąższ ostygnie kroimy go w małą kostkę. Pomidory, ogórek i papryki również kroimy w kostkę tej samej wielkości co bakłażan. Szczypior i natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Następnie przygotowujemy sos. Czosnek miażdżymy, dodajemy sok z cytryny i granata, oliwę i pozostałe przyprawy, dokładnie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut do lodówki by smaki się połączyły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz