środa, 7 maja 2014

Sałatka piyaz z pastą tahini

Na dworze coraz cieplej więc moje menü też się zmieniło. Więcej sałatek, mniej tłustych tuczących potraw. Więcej zieleniny mniej ryżu, kasz i makaronów.
Ta sałatka pochodzi z Antalyi. Od wersji klasycznej odróżnia ją właśnie dodatek pasty sezamowej: tahini.

Potrawę tę robiłam w ramach wspólnego gotowania z Malwiną i Zuzanną.

Przygotowując piyaz korzystałąm z tego przepisu.





Sałatka piyaz z pastą tahini

szklanka ugotowanej białej fasoli (w Turcji piyazlik fasulye)
 duży pomidor lub 2 mniejsze
średnia cebula
garść czarnych oliwek
pół pęczka pietruszki
2 jajka ugotowane na twardo

sos:
2 łyżki pasty tahini
sok z jednej cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
woda (opcjonalnie)
sól 
pieprz

Na początku przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki prócz wody. Jeśli sos okaże się być bardzo gęsty możecie dodać odrobinę wody by go rozrzedzić.
W misce mieszamy fasolę, pomidor pokrojony w małą kostkę, cebulę posiekaną w cieniutkie półtalarki, drobno posiekaną natkę pietruszki, wypestkowane i pokrojone drobno oliwki. Polewamy wszystko sosem i dokładnie mieszamy, odstawiamy by smaki się połączyły. Przed podaniem do sałatki dodajemy gotowane jajko pokrojone w ćwiartki lub ósemki.




4 komentarze:

  1. Twoja sałatka wygląda pięknie:) Dziękuję za kolejne wirtualne spotkanie w kuchni:) Przy okazji zastanawiałam się, czy biała fasola dostępna w Turcji ma raczej duże, czy małe ziarna? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi również było bardzo miło wspólnie gotować. Mam nadzieję, że kolejne edycje już niedługo :) Co do fasoli, mamy jej tu w Turcji dość sporo odmian, większość jest mniejsza. Do piyaz jednak używamy dużej fasoli typu piyazlik, która wygladem przypomina polskiego Jasia. Ja kupując fasolę do sałatki znalazłam piyazlik mniejszą niż tradycyjna i użyłam ją ze względu na dzieci żeby łatwiej mogły jeść.

      Usuń
  2. Zapisuję do wypróbowania, bo wygląda bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodatek czarnych oliwek bardzo mi się podoba. Sałatka z pewnością zyskała dzięki nim na smaku. Wypróbuję przy nadarzającej się okazji :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...