poniedziałek, 5 maja 2014

Potrawka z wołowiną i zielonym czosnkiem

Smaczna potrawa, zupełnie inna niż te do których przyzwyczajeni jesteśmy w Polsce. Lekko kwaśna dzięki jogurtowi, z ostrym posmakiem dzięki ostrej papryce pul biberi z bardzo delikatnem słodkim posmakiem ciecierzycy i świeżego zielonego czosnku. Niebo w gębie, polecam!!! Przepis na tę potrawę pochodzi z czasopisma "Lezzet"




Potrawka z wołowiną i zielonym czosnkiem

500g młodej wołowiny 
pęczek młodego zielonego czosnku z łodygami
pół szklanki gotowanej ciecierzycy
cebula
szklanka jogurtu naturalnego typu grecki (süzme)
zółtko
sok z połowy cytryny
sól
pieprz


Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na małej ilości oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę wołowinę i pokrojone w kawałki długości 2cm łodygi czosnku plus młode główki czosnku, smażymy około 10 minut i na małym ogniu dusimy do miękkości. Jeśli woda z mięsa wyparuje a ono wciąż będzie twarde można dolać wrzątek i dusić do miękkości lub od razu po przesmażeniu wlać szklankę wrzątku i dusić w szybkowarze przez 20 minut. Do gotowego mięsa dodajemy ugotowana ciecierzycę, dusimy chwilę. W miseczce mieszamy jogurt, żółtko i sok z cytryny, stopniowo dolewamy do miseczki z jogurtem sos z potrawki, ciagle mieszając. Gdy jogurt będzie ciepły dodajemy go do potrawki ciągle mieszając. Gdy potrawka zacznie wrzeć przyprawiamy do smaku solą pieprzem i ostrą papryką.




2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...