Na kartę pamięci wkradł mi się wirus i straciłam zdjęcia więc potrawy i zdjęcia robię na bieżąco. Nie jest to łatwe więc przerwy między wpisami mogą być dłuższe niż 2 dni za co Was bardzo przepraszam. Postaram się w weekend nadrobić zaległości.
Dziś mam dla Was sałatkę którą uwielbiam. Mieszanka smaków i aromatów to jest to co lubię najbardziej. Przejrzałam wiele tureckich blogów i nie wybrałąm tej jednej jedynej, która by mnie zwaliła z nóg swoim smakiem dlatego skomponowałam moją własną wersję zimową na ostro. Spróbujcie i napiszcie czy Wam też smakowała.
Sałatka z ciecierzycy na ostro, wersja zimowa
szklanka ugotowanej ciecierzycy
1/4 czerwonej słodkiej papryki
mała marchewka
mały kawałek czerwonej kapusty
kilka gałązek natki pietruszki
kilka gałązek bazylii
kilka gałązek mięty
kilka gałązek szypiorku
sos:
oliwa z oliwek
pół łyżeczki miodu
pół łyżeczki musztardy
sok z cutryny
sól
czarny pieprz
pół łyżeczki ostrej papryki pul biber
maały ząbek czosnku (zmiażdżyć)
maały ząbek czosnku (zmiażdżyć)
Ciecierzycę mieszamy z drobno pokrojonymi lub startymi na tarce warzywami i ziołami. Składniki sosu łączymy dokładnie mieszamy polewamy sałatkę i odstawiamy do lodówki na 30 minut by smaki się połączyły.
Nohut salatası
1 bardak haşlanmış nohut
1/4 kırmızı kapya biberi
küçük bir parça kırmızı lahana
küçük havuç
birkaç dal maydanoz
birkaç dal nane
birkaç dal reyhan
birkaç dal taze soğan
sos
zeytinyağ
yarım tatlı kaşığı bal
yarım tatlı kaşığı hardal
limonun suyu
tuz
karabiber
yarım tatlı kaşığı pul biber
küçük diş sarımsak
Bütün malzemeleri küçük doğrayıp karıştırıyoruz. Sos malzemeleri kaba koyup karıştırıyoruz ve salataya döküyoruz. Karıştırıp 15 dakika buzdolabında dinlendiriyoruz.
Nohut salatası
1 bardak haşlanmış nohut
1/4 kırmızı kapya biberi
küçük bir parça kırmızı lahana
küçük havuç
birkaç dal maydanoz
birkaç dal nane
birkaç dal reyhan
birkaç dal taze soğan
sos
zeytinyağ
yarım tatlı kaşığı bal
yarım tatlı kaşığı hardal
limonun suyu
tuz
karabiber
yarım tatlı kaşığı pul biber
küçük diş sarımsak
Bütün malzemeleri küçük doğrayıp karıştırıyoruz. Sos malzemeleri kaba koyup karıştırıyoruz ve salataya döküyoruz. Karıştırıp 15 dakika buzdolabında dinlendiriyoruz.
Merhabalar,
OdpowiedzUsuńEllerine emeğine sağlık canım. Nefis görünüyor. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))
http://analikizlihertelden.blogspot.com/2013/05/dogumgunu-salatam-hihihihihihhi.html
OdpowiedzUsuńNeredeyse aynı :) elinize sağlık. Blogunuzu artık takip edeceğim.
Usuńświetna:)
OdpowiedzUsuńciecierzyca i szatkowana kapusta, bomba pani wymyśliła to połączenie, ja bym nie wpadła! :)
OdpowiedzUsuń