poniedziałek, 24 czerwca 2013

Granola truskawkowo - czekoladowa

Witajcie, na początku chcę przeprosić za dość długą przerwę w pisaniu a wszystko przez to że zaczęły się wakacje i zmieniłyśmy miejsce zamieszkania. Przez miesiąc będziemy w Polsce. Niestety a może właśnie całe szczęście, że to już wakacje więc możemy odpoczywać, wyjeżdżać, dlatego wpisy nie będą tak częste jak do tej pory ale pisać będę bo gotować też będę. 
Podczas pobytu w Polsce staram się gotować to czego nie mogę gotować w Turcji a to ze względu na brak składników lub ich wysoką cenę.

Postaram się Wam również przybliżyć kuchnię tatarską czyli kuchnię mego dzieciństwa. Zabiorę Was na Podlasie do tatarskich wsi - Bohonik i Kruszynian i do restauracji prowadzonych przez Tatarki.

A dzisiaj zapraszam na przekąskę, którą uwielbiają moje dzieci. Granolę robię bardzo często zarówno w Turcji jak i w Polsce. Wolę ją podać dzieciom zamiast gotowych płatków kukurydzianych. Wiem co dodaję, wiem ile słodzę i smak mogę dostosować do upodobań moich dzieci.
Dzisiejsza granola jest z truskawkami.
Płatki owsiane są w Turcji 2 razy droższe więc z pewnością zabiorę kilka paczek wracając do Turcji. Płatków orkiszowych w Turcji nie ma wcale.


Granola truskawkowo - czekoladowa

250g płatków owsianych
250g płatków orkiszowych
400ml miodu
tabliczka gorzkiej czekolady
łyżeczka cynamonu
pół szklanki oleju najlepiej rzepakowego
orzechy laskowe
migdały
suszone morele
suszone figi
rodzynki 
truskawki

Orzechy i owoce suszone kroimy na kawałki, truskawki kroimy na plasterki, wszystkie składniki prócz czekolady dokładnie mieszamy i przesypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Co jakiś czas mieszamy by granola się nie przypaliła. Po wyjęciu formy z piekarnika dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i dokładnie mieszamy z granolą. Podajemy z mlekiem jogurtem. Bez niczego też jest dobra jako przekąska.




Merhaba Arkadaşlar
Uzun bır süre yazmadığım için özür dilerim ama mağlum tatilimiz başladı o yüzden dinlenmek gerek. Şu anda Polonya'dayız. o yüzden tarifler biraz daha farklı olacak. Türk mutfağından ziyade daha fazla dünya mutfağından, Polonya mutfağından ve Tatar mutfağından örnekler sunacağım Size. Polonya'da olduğum sürece yaani aşağı yukarı bir ay boyunca daha fazla Size - Türklere göre tarifler seçmeye çalışacağım, Sizin için yeni tatları sunmaya çalışacağım.
Bugünkü tarif kızlarımın en sevdikleri atıştırmalıklardan biri granola. Hazır gevrek almak yerine granolayı hazırlamak tercih ederim. Çok daha sağlıklı ve malzemeleri kendi seçip kızlarımın damak zevkine göre yapıyorum.

Çilekli ve çikolatalı granola

500g yulaf ezmesi
400ml bal
çikolata
1 tatlı kaşığı tarçın
fındık
badem
kuru incir
kuru kaysı
kuru üzüm
yarım bardak sıvıyağ
çilek

Fındık badem ve kuru meyveler parçalıyoruzö çilekleri ise halka halka doğruyoruz. Bütün malzemeler çikolata hariç karıştırıp 150 dereceye ısıtılmış fırına verip ara sıra karıştırarak 45 dakika pişiriyoruz. Fırından çıkarıp üstüne parçalanmış çikolatayı koyuyoruz ve tamamen eriyene kadar güzelce karıştırıyoruz. Soğutup cam kavanozda muhafaza edebilirsiniz. ısterseniz süt isterseniz yoğurt ya da sade tüketebilirsiniz.

 
 

3 komentarze:

  1. Nie ma to jak domowa granola :)

    OdpowiedzUsuń
  2. napewno zaczne ja przygotowywac - bo masz racje wiadomo co sie je

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...