wtorek, 29 maja 2012

Tepsi böreği börek z blachy

Ostatnio znalazlam miejsce gdzie moge kupic świeżą yufkę więc bardzo często robię borek. Niestety znika w mgnieniu oka więc nawet nie zdążę sfotografowac. Dziś niby mi się udało ale i tak po sekundzie potrawa zaczęła być konsumowana przez moją najmłodsza pociechę.







Tepsi böreği

1kg yufka lub ciasta filo
150g sera typu feta ja w Turcji uzywam çökelek
kilka gałązek natki pietruszki
olej

sposób przygotowania

W Turcji yufka ma kształt koła. Yufke należy rozłozyc posmarowac olejem złozyc na pół i ponownie posmarowac olejem. Przy brzegu ktory został złożony układamy farsz czyli ser zmieszany z drobno posiekana natką pietruszki. zwijamy w cienki rulon i ukladan w okragłej blaszce tworząc kształy ślimaka. Czynosci te powtarzamy z każdą yufka. Tak przygotowany borek smarujemy lekko olejem i pieczem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.

7 komentarzy:

  1. wlasnie wkladam borek do piekarnika i jestem ogromnie ciekawa co mi z tego wyjdzie.Jufka wciagnela mi sporo oleju. Czy to tak wlasnie ma byc? Dam znac jak mi smakowalo. Pozdrawiam Binka

    OdpowiedzUsuń
  2. niestety mnie on nie wyszedl. Powodem moze byc ciasto, ktore kupilam, albo jeszcze za malo oliwy dodalam. Moje ciasto po upieczeniu bylo mocno chrupkie, nie przypominalo jak u ciebie na zdjeciu ciasta drozdzowego. Yufke kupilam w tureckim sklepie, a moje yufka jufce nie rowna. Aaaa i wierznia, spieczona czesc ciasta byla wrecz gorzka. Trudno, na bledach sie czlowiek uczy. Popytam w sklepie czy byla to ta wlasciwa yufka do tego rodzaju wypiekow.
    Pozdrawiam Binka

    OdpowiedzUsuń
  3. yufka w Polsce bedzie troche inna bo dlugoterminowa i grubsza wtedy trzeba ja robic inaczej trzeba zrobic sos jajka (tyle ile jest yufek) jogurt naturalny i olej (jogurt i olej na oko) kazda jufke wysmarowac tym sosem polozyc farsz i zwinac. ukladac na blaszce i przed pieczeniem posmarowac borek tym sosem zeby sie ladnie zapiekl.
    Ta jufka ktora kupuje w Turcji jest swieza zrobiona tego samego dnia, mieciutka wiec olej wystarczy ale tej jufce dlugoterminowej z paczki konieczny jest sos.
    Mam nadzieje ze nastepnym razem sie uda.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Emilio a z czym podawać taki borek?

    OdpowiedzUsuń
  5. sprubujcie pod koniec pieczenia polac borek mlekiem ok 200 ml i jeszcze przez chwile potrzymac w piecu bedzie miekka smacznego

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja znam sos nie z jogurtem, ale mleko, jajko, olej i trochę soli i pieprzu. Farsz uwielbiam z fetą (pomieszany z twarogiem - nie jest wtedy taki słony) i liśćmi szpinaku.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...