środa, 25 stycznia 2012

Konfitura z pigwy

Mój mąż bardzo ją lubi i co roku zimą prosi abym zrobiła. Sezon na pigwy mamy zimą.

Konfitura z pigwy

składniki
1kg pigwy
1kg cukru
1szklanka wody
 7 goździków
łyżeczka soku z cytryny

Pigwę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka godzin. Jeśli pigwa nie puści soku dodajemy szklankę wody. Dodajemy goździki i gotujemy na średnim ogniu. Gdy pigwa nabierze koloru (po ok 1 godzinie gotowania) dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze 15 minut.


19 komentarzy:

  1. Przewertowałam dużo przepisów na konfitury z pigwy i twój zwyciężył :)
    Pozdrawiam cieplutko!
    A swoją drogą bardzo fajny pomysł na bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Mam nadzieje ze bedzie smakowala. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Witam
    Chciałam zapytać co dalej? Po tym gotowaniu? Do słoików i pasteryzować?Jak długo?Bo wygląda pięknie i chce ją bardzo:))
    Aha i czy to pigwa z pigwy czy pigwowca?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze wzgledu na to iz pigwa to zimowy owoc i jest dostepna w Turcji na kazdym bazarze nie robie jej duzo tylko na teraz do jedzenia zeby swieza byla. Ale wydaje mi sie ze jesli przelejesz jeszcze goraca konfiture do sloikow i zamkniesz bez wekowania bedzie stala cala zime.
      Nie mam pojecia z czego jest ta pigwa mamy tu jeden rodzaj ktory wyglada tak:
      https://www.google.com.tr/search?q=ayva&hl=tr&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=YJB0UOmZHsOJ0AXe8oDgBw&ved=0CCMQsAQ&biw=1280&bih=685
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. To jest pigwa. Dostępna u nas jesienią, w marketach -dość droga. To co u nas rośnie na działkach to pigwowiec , bardziej aromatyczny i pachnący. W przepisie można używać je zamiennnie, może użyłbym mniej goździków do pigwowca bo możemy zabić naturalny "cytrynowy" aromat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na działkach tak samo rośnie pigwa jak i pigwowiec więc odpowiedź nieco nie trafiona.

      Usuń
  4. Polecam dodanie do tego przepisu odrobine swiezego imbiru i przeziebienie bedzie nam nie straszne a Aspiryny i Polopiryny odejda do lamusa!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawi mnie,czy obierając pigwę wybierasz nasionka i stąd ten piękny kolor,czy wycinasz gniazda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gniazda wycinam ale pestki dodaję do gotującej się konfitury to one powodują że ma piękny kolor. Po ugotowaniu wyjmuję pestki.

      Usuń
    2. Ja nawet nie obieram pigwy. Usuwam nieco futerko, wycinam komory nasienne, siekam w ósemki, czasem drobniej, ale nie zawsze. Barwę uzyskuję bez nasion. Taka po prostu jest uroda pigwy.

      Usuń
  6. Mam owoce pigwy po oddzieleniu od nalewki. Czy i je mogę wykorzystać do konfitury?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konfiturę robimy ze świeżych owoców. Jeśli są nasączone alkoholem nie nadają się.

      Usuń
  7. Bardzo fajny jest Twój przepis, teraz jest sezon na pigwy, więc mam okazję aby wypróbować. A mój sprawdzony przepis na pigwę znajdziecie tu http://greckieskarby.blogspot.gr/p/przepisy.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Konfitura przepyszna, mniam, mniam!!! Emilka - Polka

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam tę konfiturę i wyszła przepyszna. Pozdrawiam cieplutko! Świetny blog i bardzo często tu zaglądam! Miałabym prośbę o przepis na ciasto do borka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze o cierpliwosc w tej chwili nie mam warunkow by przygotowac w domu ciasto do börek jak tylko kupie odpowiedni stol by wywalkowac ciasto, post pojawi sie na blogu.

      Usuń
    2. Właśnie robię :-) Dodam kawałek imbiru :-)

      Usuń
  10. Robię wg tego przepisu, a dodaje kardamon i więcej cytryny, za to mniej cukru. Wychodzi bajeczna konfitura. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...