piątek, 25 listopada 2011

Kısır czyli turecka sałatka z kuskusem

Kisir czyli turecka salatka z bulguru lub kuskusu

skladniki
szklanka kuskusu lub ince bulguru
srednia cebula
peczek szczypiorku
peczek pietruszki
peczek koperku
2 pomidory
2 ogorki
czubata lyzeczka koncentratu pomidorowego
sol
pieprz
mieta
oliwa z oliwek
sok z cytryny lub sok z granata nar ekşisi

sposob przyrzadzania
Kuskus lub ince bulgur umyc i zalac 1szklanka wrzatku, szczelnie przykryc i zostawic az napecznieje. Cebule drobniutko pokroic przesmazyc na oleju. Gdy cebulka badzie miala zloty kolor dodac koncentrat pomidorowy i przesmazyc. Cebulke z koncentratem dodac do napecznialego kuskusu i dokladnie wymiesza. Zaczekac az wystygnie. Zielenine posiekac, pomidory i ogorki pokroic w drobna kostke. Kiedy kusus bedzie zimny dodac warzywa przyprawy i sok z cytryny dokladnie wymieszac i wstawic do lodowki. Pol godziny w lodowce wystarczy zeby wszystkie smaki zmieszaly sie.



10 komentarzy:

  1. raczej z kaszy bulgur a nie kuskus

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i kuskus i bulgur nadają się do tej sałatki.

      Usuń
    2. kuskus i bulgur to jest to samo. Kuskus sprzedawany w Polsce przechodzı obrobke bardziej niz turecki dlatego wygladaja troche inaczej.

      Usuń
    3. http://pobitegary.com/2012/01/dbasz-o-linie-jedz-bulgur/

      patrz. komentarze, tam autorka przepisu wyjasnia na czym polega róznica, i to nie to samo. Ja sama kilka razy natknęłam się w necie na info, że kuskus i ince bulgur to 2 różne rzeczy.

      Usuń
    4. Az mi sie wierzyc nie chce ze polski kuskus to makaron. Turecki kuskus jest jak najbardziej makaronem. Moja tesciowa robi domowy kuskus wyglada to w ten sposob ze "oblepia" kasze bulugur ciastem i powstaje makaron. Bedac w PL dokladnie obejrze kuskus ale z tego co pamietam na opakowaniu pisze ze to jest pszenica durum.

      Usuń
    5. nie tyle "polski" kuskus co kuskus w ogole technicznie jest makaronem nie kasza poniewaz
      kasza powstaje z obrobki ziaren zboz (bulgur jest z ziaren pszenicy) a kuskus nie (kuskus powstaje z maki semoliny podobnie jak makaron)

      kisir bardzo lubimy i robie roznie, jesli mam troche gotowego bulguru z dnia poprzedniego to z bulgurem a jak nie to z kuskusem

      Usuń
  2. Całkiem ciekawe... z chęcią spróbuję Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kupuję w sklepie gotowe ale dzisiaj robię sama

    OdpowiedzUsuń
  4. Do kisiru dajemy nie koncentrat pomidorowy a paprykowy.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...