Kabak mücveri / Placki z dyni |
Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis z dynią w roli głównej. Tym razem będzie to wersja na słono. Jak pisałąm w poprzednim poście, dynia to w Turcji zimowe warzywo i mamy jej pod dostatkiem aż do późnej wiosny.
Dziejszy przepis dostałam od koleżanki Turczynki i jest to przepis kuchni regionalnej. Takie placki jadłam jedynie tu w regionie egejskim. Ich nietypowym dodatkiem są liście fenkuła tu w Turcji możemy je kupić na bazarze pod nazwą arap saçı albo rezene. Wpis został przygotowany w ramach wspólnego gotowania z Malwiną z bloga Filozofia Smaku.
Kabak mücveri / Placki z dyni
- 500g dyni (w moim przypadku dynia kasztanowa - kestane kabağı
- 100g liści fenkuła - arap saçı
- szczypior
- sól
- pieprz
- mięta
- ostra papryka pul biber
- 4 duże jajka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej lub innej dowolnej. Ja dodałam mąkę z fasoli
- opakowanie proszku do pieczenia
- oliwa z oliwek lub masło klarowane do smażenia.
Nim podam Wam przepis chciałam zauważyć iż ilość mąki i jajek których użyjecie zależy od ich rodzaju i wielkości.
Dynię ścieramy na tarce, siekamy fenkuł i szczypior, dodajemy do dyni, Mieszamy, dodajemy, jajka, mąkę, przyprawy i dokładnie mieszamy (Można mieszać ręką).
Ja miałam małe jajka więc użyłam 6 sztuk/ Jeśli macie zwykłą pszenną mąkę, dodawajcie ją stopniowo, dokładnie mieszając. Ma powstać dość spójna masa, którą łatwo można nałozyć łyżką i uformować placki.
Placki smażymy na oliwie lub maśle klarowanym. Ja smażyłam na oliwie. Podajemy z jogurtem lub dowolnym sosem.
Kabak mücveri / Placki z dyni |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz