niedziela, 13 grudnia 2015

Pomarańczowe ciasto z makiem / Portakallı haşhaşlı kek

Pomarańczowe ciasto z makiem
Pomarańczowe ciasto z makiem
Dzisiaj mam dla Was pomarańczowe ciasto z makiem. Z jednej strony ciasto zupełnie zwykłe jakich wiele z drugiej strony niezwykłe bo przygotowały je moje córki. Ostatnio w naszym domu wszystkie słodkie wypieki robią moje małe pomocnice. Same wybierają przepis i same przygotowują potrawę.  
Ciasto świetnie nadaje się do szkolnej śniadaniówki i do filiżanki kawy. Pozwólcie więc swoim dzieciom zaskoczyć Was i przygotować to pyszne ciasto.

Dzisiejszy post powstał w ramach wspólnego gotowania, którego tematem jest deser z cytrusami. Wraz ze mną gotowały Chantal, Malwina, Gin, Sianko, koniecznie zajrzyjcie na ich blogi by sprawdzić co przygotowały.


Pomaranczowe ciasto z makiem / Portakallı haşhaşlı kek

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • szklanka jogurtu
  • 5 łyżek soku z pomarańczy
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 3 szklanki mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • wanilia
  • 4 łyżki maku
Na poczatku ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Jajka miksujemy, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy około 10 minut. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy olej, sok i skórkę z pomarańczy a następnie jogurt. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Do innej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mak, mieszamy. Składniki sypkie przesiewamy przez sito i mieszamy łyżką z pozostałymi składnikami. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu możemy ciasto polukrować lub polać czekoladą ja jednak tego nie robiłam ze względu na to iż córka zabierała ciasto do szkoły na drugie śniadanie.


Pomarańczowe ciasto z makiem
Pomarańczowe ciasto z makiem

Pomarańczowe ciasto z makiem
Pomarańczowe ciasto z makiem

4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda. Musi pięknie pachnieć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie się piecze! Co prawda bez maku, bo nie mam, ale za to z garścią orzechów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeżeli wszystkie dzieci w Turcji zaczynają gotować tak szybko, to nic dziwnego, że później tak dobrze gotują

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...