poniedziałek, 7 grudnia 2015

Placki z kalafiora / Karnabaharlı mücver/ Karnabahar mücveri

Placki z kalafiora / Karnabaharli mucver
Placki z kalafiora / Karnabaharli mucver

Kolejna typowo turecka zimowa potrawa. Placki z kalafiora / Karnabaharli mucver. Przyznam, że odkąd jedna z koleżanek podsunęła mi pomysł placków z piekarnika, nie robię już ich wcale na patelni. Nie lubię smażyć, dużo bardziej smakują mi potrawy pieczone. Smak pozostaje w potrawie i można się nim delektować, nie chłoną oleju i są dużo zdrowsze.
Przyznam się, że moje placki sprawdziły się jako obiad, niestety nie posmakowały mojej młodszej córce. Nie wiem skąd u niej ostatnio aż takie problemy z jedzeniem warzyw. Zdaję sobie sprawę, że za warzywami nigdy nie przepadała ale dzięki temu że pozostali członkowie rodziny je lubią ona też zajadała. Stoczyłyśmy prawie wojnę po to by zjadła jeden placek a kiedy już go zjadła powiedziała, że jej smakował. Ale co się naprosiłam to moje. Starsza zjadła całą swoją porcję i poprosiła o dokładkę wieć wiem, że na prawdę są smaczne.

Wypróbujcie przepis i koniecznie napiszcie czy Wam również smakowały. 

To nie będzie ostatni przepis z kalafiorem w roli głównej, znalazłam jeszcze kilka ciekawych przepisów, które planuję tu zaprezentować. Oczywiście będą to potrawy tureckie :)

Placki z kalafiora / Karnabaharli mucver
  • pół dużego kalafiora lub jeden mały
  • duża marchewka
  • dymka/szczypioer
  • koperek
  • natka pietruszki
  • 3 jajka
  • czubata łyżka mąki
  • sól
  • czarny pieprz
  • czerwona słodka papryka
  • czerwona ostra papryka (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Kalafior gotujemy aldente, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, zieleninę siekamy. Warzywa, zieleninę i przyprawy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka, mąkę i oliwę, dokładnie mieszamy. Forme wykładamy papierem do pieczenia, łyżką nabieramy masę warzywną i układamy na papierze. Moje placki były dość duże na jeden placek kładłam 2 łyżki masy. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczeny około 20 minut. Gdy placki się zarumienią są gotowe. Moje kotleciki podałam z sosem joguetowo czosnkowym.

Placki z kalafiora / Karnabaharli mucver
Placki z kalafiora / Karnabaharli mucver

2 komentarze:

  1. Podoba mi się ten przepis. Chyba w najbliższych dniach popełnię takie placuszki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już któryś raz widzę u Ciebie placki z piekarnika. Próbowałam kiedyś podobnego sposobu, ale wypełniałam całą blaszkę ciastem np. na placki ziemniaczane. To nie było to. Ale te placuszki, to może być dobry sposób! Zamierzam spróbować? Czy one wychodzą chrupiące, podobnie jak z patelni?
    Ola

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...