poniedziałek, 12 stycznia 2015

Turecka ziemniaczanka, patatesli yayla çorbası

Jest zimno, wietrznie, i mokro. Jeszcze kilka dni temu mieliśmy tu mrozy -8 stopni w nocy i -1 za dnia. Jak na izmirską pogodę to wręcz zima stulecia. Odkąd zamieszkałam w tym mieście czyli od 2006 rok, pierwszy raz jest aż tak zimno. Typowa izmirska zima to deszcz, wiatr i 10 stopni na plusie.
Przy takich mrozach trzeba się jakoś ogrzać, najlepiej jakąś goracą i smaczną zupą. Ja dziś polecam ziemniaczankę przygotowaną na sposób turecki. Mojej rodzinie posmakowała więc dzielę się z Wami przepisem.





Turecka ziemniaczanka, patatesli yayla çorbası

2 duże ziemniaki
1,5 szklanki jogurtu
jajko
łyżka mąki opcjonalnie (ja nie dodaję)
łyżka masła lub oliwy z oliwek
suszona mięta
ostra papryka pul biber
sól
sok z połowy cytryny opcjonalnie w przypadku jeśli jogurt nie jest wystarczająco kwasny


Ziemniaki obieramy myjemy, kroimy na plasterki układamy na papierze do pieczenia polewamy lekko oliwą z oliwek i pieczemy aż sie lekko zarumienią. Upieczone ziemniaki blendujemy. Jogurt mieszamy z jajkiem i mąką dodajemy 4 szklanki wody lub wywaru mięsnego ( ma to być sam wywar na kościach bez warzyw), dokładnie mieszamy i dodajemy ostudzone ziemniaki. Mieszamy i gotujemy często mieszajac by jogurt się nie zważył. Gdy zupa zacznie wrzeć solimy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy około 15 minut. Na patelni lub w rondelku topiy masło i czekamy aż zacznie pachnieć, zdejmujemy z ognia dodajemy suszoną miętę i ostrą paprykę pul biber. Mieszamy i wlewamy do zupy.
Jeśli jogurt nie jest kwaśny do mieszanki: jogurt, jajko, mąka, woda, dodajemy również sok z połowy cytryny. Osoby mieszkajace w Polsce jogurt mogą zastąpić kwaśną śmietaną.


6 komentarzy:

  1. Brzmi bardzo ciekawie, a że we Wrocławiu też zimno to dzisiaj ugotuje tą zupkę. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi super, tylko dlaczego ziemnieki trzeba podpiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mona dodac gotowane w formıe piure ale upieczone dadza dodatkowy posmak ktorego nie maja gotowane. Pomidorowka z pieczonych pomidorow tez smakuje inaczej niz ta zwykla.

      Usuń
    2. hmmm...to sprobuje, dziekuje slicznie ; ) dam znac!

      Usuń
  3. I kto by pomyslał, że to takie proste w przygotowaniu! Musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię i tureckie zupy i ziemniaki, więc zdecydowanie do zrobienia! :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...