Jedna z moich ulubionych zup z soczewicy. Nie jest to wersja klasyczna a z małymi zmianami ale właśnie dzięki tym zmianom smak zupy jest jeszcze lepszy.
Zupa z soczewicy z pieczoną papryką i ziemniakami
szklanka pomarańczowej lub żółtej soczewicy
3 średniej wielkości ziemniaki
cebula
3 pieczone papryki (ja dodaje papryki pieczone które zamroziłam latem)
5 szklanek wody
sól
pieprz mielony
pul biber opcjonalnie
mały kawałek selera
mały kawałek pietruszki (ja dodałam natkę pietruszki gdyż w Turcji nie ma korzenia)
sok z cytryny
łyżka masła opcjonalnie
suszona mięta opcjonalnie
Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do umytej soczewicy i pieczonej papryki. Dodajemy seler i pitruszkę zalewamy wodą i gotujemy w szybkowarze 15 minut od zamknięcia odpływu powietrza. W zwykłym garnku gotujemy około 30 minut. Wszystko miksujemy blenderem i jeśli zupa jest za gęsta dodajemy szklankę wrzątku. Solimy i przyprawiamy do smaku. Jeśli lubicie miętę polecam przyprawić sosem z rozpuszczonego masła do którego dodajemy łyżeczkę suszonej mięty i lekko ją smażymy uważajac by się nie przypaliła gdyż będzie gorzka. Ja sos z mięty dodaje do klasycznej wersji zypy z soczewicy. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
wypróbuję,dla mnie coś nowego ...
OdpowiedzUsuńidealna na zimę ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko...
OdpowiedzUsuńZjadłabym sobie, oj tak... :)
fajnie, że wzbogaciłaś zupę naszymi ulubionymi ziemniakami :)
OdpowiedzUsuńTa zupa zasługuje na tureckie tłumaczenie, bo chyba nie jest zbyt popularna tam, chyba, że się mylę :)
OdpowiedzUsuńzagadza sie, ten jak i wczesniejszy post zasluguja na tlumaczenie, niestety wciaz mi brakuje czasu na pisanie. Postaram sie to jak najszybciej nadrobic. Pozdrawiam
UsuńWypróbowałam. Przepyszna
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. Pozdrawiam
Usuń