sobota, 14 maja 2016

Turckie buleczki jak z piekarni / Pastane poğaçası

Turckie bułeczki jak z piekarni  Pastane poğaçası
Turckie bułeczki jak z piekarni  Pastane poğaçası

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne bułeczki tureckie nazywane pastane poğaçası. W smaku przypominają właśnie te, które możemy kupić w piekarniach czy cukierniach. Mianem pastane poğaçası nazywamy drożdżowe bułeczki przygotowane w wersji na słono z farszem z ziemniaków sera czy mięsa mielonego lub bez jakichkolwiek dodatków. Je się je najczęściej na śniadanie jako dodatek do herbaty lub zamiennik zwykłego pieczywa.


Nim przejde do przepisu chciałam poinformować iż ze względu na przeprowadzkę i inne sprawy rodzinne będzie mnie mniej na na blogu ale jak tylko wszystko wróci do normy znowu wrócę do regularnego pisania.

Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kırk Fırın Ekmek Tarifleri kitabı.
Bułeczki piekłam w ramach wspólnego gotowania z Kasia z bloga Kuchnia bez granic.



Turckie bułeczki jak z piekarni  Pastane poğaçası
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (ja dodałam pół na pół pszenną zwykłą i pełnoziarnistą)
  • jajko
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka cukru
  • 15 g świeżych drożdży lub płaska łyżeczka suszonych
  • 150g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • żółtko do smarowanuia
W zależności od tego jaki chcemy farsz, możemy przygotować ser feta i natkę pietruszki lub gotowane ziemniaki, natkę pietruszki i ostrą lub słodką paprykę.
Oryginalne bułeczki w tym kształcie, przygotowane w piekarni maja farsz z sera ale ja przygotowałam tez farsz z ziemniaków.

Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek, kruszymy drożdże dolewamy zimną wdę i dosypujemy cukier. Rozpuszczamy drożdże. Dodajemy jajko, sól i miękkie masło. Zagniatamy zwarte cisto które nie będzie kleiło się do ręki. Zagniatamy około 10 minut ręcznie lub 4 minuty mikserem. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po wyrosnięciu ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy na wysypanej mąką stolnicy. Dzielimy na 12 części. Formujemy kulkę, którą spłaszczamy, nakładamy dowolny farsz i składamy ciasto na pół zostawiając odstęp około 1 cm od brzegu. W linku z oryginalnym przepisem jest pokazane w formie zdjęć jak należy formować bułeczki.
Układamy je na blasze i zostawiamy 30 minut do wyrośnięcia, smarujemy żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut do zarumienienia się.





1 komentarz:

  1. świetny miałyście pomysł na to wspólne wypiekanie, te bułeczki wyglądają bardzo pysznie, może i ja się kiedyś za nie wezmę:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...