wtorek, 24 października 2017

Smażony twaróg z papryką i ziołami

Smażony twaróg z papryką i ziołami
Smażony twaróg z papryką i ziołami


Dzisiaj mam dla Was nietypowy przepis. Przepis na smażony twaróg, który dobrych kilka lat temu podbił moje serce ale nigdy nie miałam odwagi go przygotować. Ale do rzeczy :) Pierwszy raz ten przysmak śniadaniowy jadłam na wiejskim śniadaniu w Dagmaran. Podano go na zimno jako smarowidło do chleba. Tak na pierwszy rzut oka nie wyglądał zachęcająco ale jako, że się nowych smaków nie boję zaraz spróbowałam i do dziś bardzo lubię. W końcu odważyłam się go zrobić sama i podzielić z Wami przepisem. Muszę od razu zaznaczyć, że zwykły kwaśny twaróg się do tej potrawy zupełnie nie nadaje, pasta wyjdzie niesmaczna. Dlatego poszukajcie twarogu dobrej jakości. Ja miałam tłusty domowy çökelek przygotowany przez mamę mojej koleżanki. Przepis koniecznie wypróbujcie i napiszcie czy pasta Wam smakowała. Dodam, że to typowa potrawa śniadaniowa w kuchni egejskiej. Być może podobne danie znajdziecie w kuchni greckiej.


Zdjęcie potrawy może nie jest rewelacyjne ale to tylko dlatego, że robiłam je tuż przed śniadaniem i czułam na plecach oddech zgłodniałej rodzinki :)


Smażony twaróg z papryką i ziołami
  • szklanka twarogu u mnie çökelek może być również lor peyniri
  • oliwa z oliwek
  • mała cebula
  • mała słodka lub ostra papryka w zależności od upodobań smakowych
  • sól
  • czarny pieprz
  • pół łyżeczki pasty pomidorowej
  • oregano
  • mięta suszona
  • czarnuszka, ja nie miałam więc nie dodałam
Na oliwie smażymy drobno posiekana cebulę, dodajemy drobno pokrojoną paprykę i smażymy aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę pomidorową i zioła, smażymy chwilę i dodajemy twaróg. doprawiamy solą i pieorzem do smaku i zostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem lekko polewamy oliwą i posypujemy czarnuszką.

1 komentarz:

  1. kiedyś jak pierwszy raz spróbowałam smażonego twarogu to się w nim zakochałam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...