środa, 30 grudnia 2015

Moje propozycje potraw na Sylwestra c.d.


Dzisiaj mam dla Was przystawki, dipy, przekąski i kilka przepisów na słodko. Wystarczy kliknąć w zdjęcie a otworzy się strona z przepisem. Nie zapomnijcie  o tym, że nie ma przyjęcia na styl turecki bez hektolitów tureckiej herbaty w szklaneczce tulipance.

Dipy:

             




Przystawki i przekąski:

               

       


Desery:

   


U mnie na stole w tym roku zagości: 
  • paçanga böreği
  • bułeczki z farszem ziemniaczanym
  • kısır
  • humus
  • dip z avokado
  • domowe krakersy
  • sałatka z makaronem
  • na słodko: kulki marchwiowo - orzechowe
  • ciasto jogurtowe z pomarańczami
Większości przepisów z wyżej wymienionego menu możecie spodziewać się już niedługo na blogu. 

A jutro moje propozycje na noworoczne i weekendowe śniadanie.



















wtorek, 29 grudnia 2015

Moje propozycje potraw na Sylwestra



Zdaję sobie sprawę z tego iż część z Was już zaplanowała sylwestrowe menu jeśli jednak chcielibyście zaskoczyć swoich gości orientalnymi smakami koniecznie przygotujcie coś tureckiego. Tureckie potrawy są bardzo smaczne i ostatnio dość popularne w Polsce, składniki są ogólniedostępne więc z przygotowaniem nie powinno być żadnych problemów. 

Sylwester w Turcji i przepis na dynię na słodko / Kabak tatlısı

Dynia na słodko / Kabak tatlisi
Dynia na słodko / Kabak tatlisi
Kończy się rok 2015 więc wszyscy już myślą o Sylwestrze. Miejsca na balach zarezerwowane, suknie i garnitury gotowe, menu zaakceptowane, alkohol kupiony. Tak najcześciej wygląja przygotowania w Polsce a bawicie się nie tylko na balach ale również na kameralnych imprezach z przyjaciółmi lub na koncertach na świeżym powietrzu. A jak witają Nowy Rok Turcy?

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Sałatka z rukoli, buraka, sera i orzechów

Sałatka z rukoli buraka sera i orzechów
Sałatka z rukoli buraka sera i orzechów
Kolejna przepyszna fuzja smaków. Niestety nie jest typowo turecka więc w tytule brak jest tureckiej nazwy. To moja własna pyszna sałatka, mieszanka moich ulubionych smaków. Świetnie się sprawdzi na świątecznym stole.

niedziela, 20 grudnia 2015

Domowy börek z zieleniną i serem / Otlu börek

Domowy borek z zielenina i serem / Otlu borek
Domowy borek z zielenina i serem / Otlu borek

Kolejna zimowa propozycja specjalnie dla Was. Może akurat na świateczne śniadanie czy kolację zechcecie przygotować coś pysznego i zupełnie innego niż zwykle. Dzisiejszy borek nie jest ani z ciasta filo, ani z ciasta yufka, ani tym bardziej z cista francuskiego a ze zwykłago najprostszego ciasta drożdżowego, jakie możecie przygotować w domu.

sobota, 19 grudnia 2015

Cytrynowy sernik z białą czekoladą i makiem

Cytrynowy sernik z białą czekoladą i makiem
Cytrynowy sernik z białą czekoladą i makiem
To chyba najprostszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Tak, tak specjalnie nie napisałam, że go robiłam, bo go nie robiłam. Jest tak bardzo łatwy w wykonaniu, że zrobiły go moje córki. Same, bez mojej pomocy Ja jedynie przelałam mase do formy i wstawiłam do piekarnika. Następnego dnia przygotowałam również polewę z białej czekolady.

czwartek, 17 grudnia 2015

Kasza bulgur na sypko z makaronem / Tel şehriyeli bulgur pilavı

Kasza bulgur na sypko z makaronem  Tel şehriyeli bulgur pilavı
Kasza bulgur na sypko z makaronem / Tel şehriyeli bulgur pilavı

Moja dzisiejsza potrawa to propozycja - zamienik ryżu lub gotowanych ziemniaków. Kasza bulgur jest bardzo popularna w kuchni tureckiej. Na blogu znajdziecie kilka propozycji sposobu podania tej smacznej kaszy, z dodatkami lub bez. 

środa, 16 grudnia 2015

Pomarńczowe revani / Portakallı revani

Pomarańczowe revani / Portakallı revani
Pomarańczowe revani / Portakallı revani

Dzisiaj mam dla Was typowo turecki deser w wersji pomarańczowej. Klasyczną wersję znajdziecie TUTAJ. Moja dzisiejsza wersja różni się również tym, że zawiera mniej jajek. Jak zwykle podczas przygotowywania deseru pomagała mi córka. Tym razem tylko jedna  - starsza bo mładsza się przeziębiła i trochę nam przychorowała. Zaczęła się zima i dzieci zaczęły chorować.

wtorek, 15 grudnia 2015

Zupa jogurtowa ze szpinakiem i ciecierzycą / Ispanaklı nohutlu yoğurt çorbası


Zupa jogurtowa ze szpinakiem i ciecierzyca / Ispanaklı nohutlu yoğurt çorbası
Zupa jogurtowa ze szpinakiem i ciecierzycą / Ispanaklı nohutlu yoğurt çorbası

Kolejna zimowa propozycja lecz tym razem można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Zupa jogurtowa ze szpinakiem i ciecierzycą. Zupę tę przygotowuje bardzo często moja teściowa. Jednak zamiast szpinaku dodaje liście buraka liściastego. Jeśli nie lubicie szpinaku możecie również wykorzystać szczaw. Wszystko zależy od waszych upodobań smakowych i wyobraźni. 

niedziela, 13 grudnia 2015

Pomarańczowe ciasto z makiem / Portakallı haşhaşlı kek

Pomarańczowe ciasto z makiem
Pomarańczowe ciasto z makiem
Dzisiaj mam dla Was pomarańczowe ciasto z makiem. Z jednej strony ciasto zupełnie zwykłe jakich wiele z drugiej strony niezwykłe bo przygotowały je moje córki. Ostatnio w naszym domu wszystkie słodkie wypieki robią moje małe pomocnice. Same wybierają przepis i same przygotowują potrawę.  

piątek, 11 grudnia 2015

Leniwe z dynia, na słodko


Leniwe z dynią
Leniwe z dynią
Zdjęcia mi nie wyszły bo robiłam je w ostatniej chwili przed zachodem słońca ale za to leniwe pierogi wyszły przepyszne. Młodsza Córka od razu spróbowała i swtwierdziła, że bardzo chetnie zje jedną porcję. Starsza najpierw powiedziła, że kopytek nie lubi i jeść nie będzie. Musiałam ja długo przekonywać żeby spróbowała choć odrobikę. W końcu przełamała się i posmakowały. Zjadły z cukrem, cynamonem, orzechami i rodzynkami, dodatkowo zarzyczyły sobie jeszcze mus jabłkowy. To była polska uczta jakich mało :)

czwartek, 10 grudnia 2015

Zimowa zupa krem/ Kış çorbası

Zimowa zupa krem/ Kis corbasi
Zimowa zupa krem/ Kis corbasi
Zupa to podstawa zimowego menu. Musi być gorąca i koniecznie rozgrzewająca. Moja dzisiejsza zupa to krem z dyni, kalafiora i marchewki, wiem że to połaczenie nie wszystkim posmakuje, mojej rodzinie nie smakuje ale ja uwielbiam zupę z dyni, uwielbiam jej słodkawy smak więc ta wersja również mi smakowała.

Jeśli lubicie ostre zupy o lekko słodkawym smaku, ta będzie idealna właśnie dla Was.

środa, 9 grudnia 2015

Zimowa potrawka z indyka z warzywami/ Hindili sebze yemegi

Zimowa potrawka z indyka z warzywami/ Hindili sebze yemegi
Zimowa potrawka z indyka z warzywami/ Hindili sebze yemegi

Skro zima to przerabiamy kolejne zimowe dania. Tym razem dynia a do niej indyk. W końcu wybrałam się do pobliskiego ( ale nie tak bliskiego bo nie po drodze ) sklepu i kupiłam indyka. Dobry indyk nie jest aż taki zły :) Zamarynowałam mięso i zastanawiałam się co z niego przygotować. Padło na potrawkę i to nie byle jaką bo zimową potrawkę z indyka z warzywami/ Hindili sebze yemegi. Potrawa bardzo szybka i łatwa w przygotowania, ja użyłam warzyw, które akurat miałam w lodówce, Wy możecie oczywiście wykorzystać dowolne warzywa na jakie macie akurat smak.

poniedziałek, 7 grudnia 2015

Placki z kalafiora / Karnabaharlı mücver/ Karnabahar mücveri

Placki z kalafiora / Karnabaharli mucver
Placki z kalafiora / Karnabaharli mucver

Kolejna typowo turecka zimowa potrawa. Placki z kalafiora / Karnabaharli mucver. Przyznam, że odkąd jedna z koleżanek podsunęła mi pomysł placków z piekarnika, nie robię już ich wcale na patelni. Nie lubię smażyć, dużo bardziej smakują mi potrawy pieczone. Smak pozostaje w potrawie i można się nim delektować, nie chłoną oleju i są dużo zdrowsze.

sobota, 5 grudnia 2015

Musli Birchera

Musli Birchera
Musli Birchera
Kiedy Malwina zaprosiła mnie do wspólnego gotowania, tak naprawdę nie miałam o nich zielonego pojęcia. Wiedziałam tylko że lubię musli więc powinny mi posmakować. Jak wielkie było moje zdziwienie gdy okazało się że to musli nie zawiera ani mleka ani jogurtu. Okazało się, że to pyszne zimowe musli ze względu na brak mleka świetnie nadaje się do szkoły. Zawsze miałam obawy z podawaniem mleka do szkolnej śniadaniówki, nigdy nie wiadomo czy się nie popsuje. Benia była zachwycona jego mega jabłkowym smakiem. Cynamon, orzechy, rodzynki, miód dla słodkości, czego może chceć więcej dziecko oczekujące pysznego słodkiego smaku i rodzic pragnący dać dziecku pełen witamin,  minerałów pełnowatościowy szkolny posiłek.

piątek, 4 grudnia 2015

Zimowe ciasto z owocami i pastą tahini / Kış keki

Zimowe ciasto  Kış keki
Zimowe ciasto.  Kış keki
Zima zawitała i do Izmiru. Jest słonecznie ale już coraz chłodniej. Zimowe ciuchy, kurtki, płaszcze, buty. Starsza córka nawet czapkę nakłada. Czas więc na Zimowe ciasto / Kış keki. 
Długo szukałam smacznego ciasta bez kremu, które posmakowałoby moim dziecim i nadawało się do śniadaniówki. Przeszukałam prawie całą turecka blogosferę i natknęłam się na ten bardzo sympatyczny blog. Blog z mego regionu egejskiego więc tym bardziej się cieszę bo znajdę w nim potrawy regionalne kuchni kreteńskiej. TU jest link do przepisu z którego korzystałam robiąc moje zimowe ciasto. Przepis lekko zmieniłam.

czwartek, 3 grudnia 2015

Kalafior z mięsem mielonym

Kalafior z mięsem mielonym
Kalafior z mięsem mielonym

Zimowe potrawy czas zacząć. Na pierwszy rzut idzie kalafior. Mąż i starsza córka uwielbiają te śmieszne, małe, zimowe, drzewka. Młodsza niestety jakoś nie przepada za kalafiorem ale w tym przypadku ze względu na mięso mielone i sos jogurtowy zawsze da się namówić na dwie, trzy różyczki.

środa, 2 grudnia 2015

Kruche ciasteczka


Kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka

Przepyszne kruche ciasteczka w sam raz do kawy. U mnie oczywiście kawa po turecku z tygielka. A Wy jaką kawe preferujecie? Ciasteczka robi się bardzo szybko , niestety muszą leżakować minimum dwie godziny w lodówce. Można ciasto zrobić wieczorem i zostawić na noc w lodówce by upiec je nastepnego dnia. Moje ciasteczka nadziałam musem pigwowym.

wtorek, 1 grudnia 2015

Paluchy chlebowe

Paluchy chlebowe
Paluchy chlebowe

Jeśli znudził się Wam typowy chleb czy bułeczki mam dla Was propozycję nie do odrzucenia. Paluchy chlebowe, u mnie sprawdziły się idealnie jako dodatek do różnych smarowideł typu humus czy śniadaniowy serek z zahterem. Mąż był tym rodzajem chleba nieco zaskoczony i jak to Turek nielubiący nowości podszedł do mojej propozycji z dystansem ale oczywiście spróbował i smak mu odpowiadał, jedynie forma nie za bardzo. Dzieciom wręcz przeciwnie i smak i forma sprawiły ogromną frajdę podczas jedzenia. 

sobota, 28 listopada 2015

Co i gdzie warto zjeść!!! Czyli przewodnik po tureckich restauracjach. cz.2

Kofte

Oj dużo czasu minęło odkąd zaprosiłam Was do Kemeralti na pyszny doner i trileche. Jeśli ktoś miałby ochotę poczytać to zapraszam , wystarczy kliknąc TU. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie nie przerwę mego projektu i w końcu uda mi się opublikować te wszystkie zdjęcia, które zrobiłam i opisać te wszystkie miejsca w których jadłam. Nie wszystkie sa godne polecenia, przed niektórymi będę ostrzagać wiec koniecznie śledźcie moje wpisy na blogu.

piątek, 27 listopada 2015

Dyniowe drożdżówki z musem owocowym

Dyniowe drożdżówki z musem owocowym
Dyniowe drożdżówki z musem owocowym
Jesień w pełni. Choć słońce świeci jest już na tyle zimno, że trzeba założyć sweter czy lekką kurtkę. O bluzkach z krótkim rękawem możemy już zapomnieć. Jeszcze chwila i deszcze zaleją ulice a wtedy nie pozostanie nam nic prócz siedzenia w domu lub wypadów do krytych centrów handlowych. Wspaniałą turecką przyrodę trzeba będzie pozostawić samej sobie na jakiś czas. Córki mają nadzieje, że w tym roku również choć troszkę spadnie śnieg. Choć na jeden dzień, choć na kilka godziń można będzie poszaleć łapiąc spadajace pojedyńcze płatki.

wtorek, 17 listopada 2015

Mus z pigwy

Mus z pigwy
Mus z pigwy
Skoro może być mus z jabłek czy gruszek dlaczego nie może być z pigwy? Oczywiścieże może, jest jednak jedno ale. Jeśli uważacie, że mus musi być idealnie gładki, mus z pigwy taki nie jest. Pigwa jest twarda i ma w sobie grudki (jeśli dobrze pamiętam z lekcji biologii nazywały się one sklereidy). Moje dzieci uwielbiaja pigwy dlatego grudki wcale im nie przeszkadzają, można również mus przetrzeć przez sito ja przecieram jeśli używam go do wypieków. Mus świetnie nadaje się do drożdżówek czy do przekładania tortów lekko kwaśny smak współgra ze słodkością kremu. Moje córki uwielbiają mus do smarowania naleśników. 

poniedziałek, 16 listopada 2015

Zeytinyağlı lahana. Wegetariański bigos

Zeytinyağlı lahana. Wegetariański bigos
Zeytinyağlı lahana. Wegetariański bigos
Zeytinyağlı lahana czy po prostu kapuska to coś w rodzaju wegetariańskiego bigosu. Bardzo proste i smaczne danie. Dodam, że znalazłam sposób by smakował jak zrobiony z kiszonej kapusty. Typowy polski smak. Pyszny. Jeśli tęsknicie za polskimi smakami wypróbujcie koniecznie ten przepis. Jeśli wolicie wersję mięsną dodajcie pastyrmę czyli suszone mięso.

Potrawę przygotowałam wzorujac się na przepisie z październikowej Lokmy. Zeytinyağlı lahana. Wegetariański bigos przygotowała ze mną Kasia z bloga Kuchnia bez granic. Koniecznie zajrzyjcie do niej by sprawdzić jak potrawa wygląda w jej wersji.


Zeytinyağlı lahana. Wegetariański bigos
  • średniej wielkości kapusta
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duża łyżka pasty pomidorowej, najlepiej przygotowanej na słońcu. Jest kwaśna i zakwasi bigos co sprawi, że będzie smakował jak zrobiony z kapusty kiszonej. Bigos można również zakwasić sokiem w cytryny.
  • marchew
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • kumin
Cebulę drobno siekamy, czosnek miżdżymy, kapuste szatkujemy, marchew ścieramy na tarce lub kroimy na cienkie plasterki. Cebulę smażymy na oliwie aż sie zeszkli. Dodajemy marchew i czosnek, smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy paste pomidorową i dokładnie mieszamy, smażymy aż zacznie pachnieć. Dodajemy poszatkowaną kapustę. Miesszamy, doprawiamy do smaku. Wlewamy szklankę lub 2 szklanki wody (w zależności od wielkości garnka) Mieszamy i dusimy pod przykryciem około godziny. Ja bigos najbardziej lubie z ziemniakami, typowo po polsku. Turcy podają go z jogurtem.


Zeytinyağlı lahana. Wegetariański bigos
Zeytinyağlı lahana. Wegetariański bigos

Zeytinyağlı lahana. Wegetariański bigos
Zeytinyağlı lahana. Wegetariański bigos

sobota, 14 listopada 2015

Dyniowy mücver z piekarnika

Dyniowy mücver z piekarnika
Dyniowy mücver z piekarnika

Już jestem, już jestem i spieszę z informacją, że internet znowu działa a ja właśnie siedzę sobie sama w domu i pichcę smaczne co nieco. Dziś mam dla Was zaległy post. Dyniowy mücver z piekarnika ,miałam go opublikować z Kasią i Malwiną ale przez brak internetu publikuję go dopiero dzisiaj.

wtorek, 10 listopada 2015

Dyniowe pełnoziarniste kopytka

Dyniowe kopytka pelnoziarniste
Dyniowe kopytka
Pytacie co się u mnie dzieje, pytacie dlaczego mniej piszę? Już spieszę z wyjaśnieniami. Odkąd zaczęły się zajęcia na uczelni muszę więcej pracować, do tego doktorat i dzieci więc czasu na gotowanie mniej. Na szczęście mój mąż obiecał mi pomóc i niedzielę będę mogła przeznaczyć na blogowe gotowanie. Zimno, ponuro, wietrznie więc nici z wycieczek, mąż zabierze dzieci na spacer czy do znajomych a ja będę miała w końcu upragniony czas na gotowanie. Zrobiłam już nawet menu na kolejne tygodnie. Będą to przede wszystkim tureckie klasyki, których wciąż jeszcze brak na moim blogu jak również nowoczesna kuchnia turecka czyli połączenia różnych smaków. Od propozycji śniadaniowych, poprzez sałatki, zupy, pilawy po kofte, kebaby czy słodkie osmańskie propozycje.

sobota, 7 listopada 2015

Racuchy z dynią i musem jabłkowym

Racuchy z dynią i musem jabłkowym
Racuchy z dynią i musem jabłkowym
Cały dzisiejszy post przygotowany był dla dzieci i z udziałem dzieci. Po pierwsze, potrawa jest w sam raz dla dzieci i po drugie w sesji zdjęciowej wzięły udział moje dzieci. Tak posmakowały im racuchy, że zjadały je prawie prosto z patelni. Oczywiście jak tylko lekko ostygły. Zjadały tak szybko, że nie zostałaby ani jedna sztuka do zdjęcia więc fotografowałam podczas jedzenia, jak to mówią: na żywca.

poniedziałek, 2 listopada 2015

Drożdżowe ślimaczki z jabłkiem, orzechami i tahini

Drożdżowe ślimaczki z jabłkiem, orzechami i tahini
Drożdżowe ślimaczki z jabłkiem, orzechami i tahini

Mam dla Was kolejne moje dzieło, mam nadzieję, że Wam nie przeszkadza moja zabawa smakami. Tym razem połączyłam polska drożdżówkę z tureckim tahini. Jak dla mnie i moich dzieci połączenie super. Typowe jesienne smaki szarlotkowe a tahini dodaje im kropelki orientu. Wypróbujcie koniecznie.

sobota, 31 października 2015

Moja ulubiona szarlotka

Moja ulubiona szarlotka
Moja ulubiona szarlotka

Jest weekend więc trzeba pomyśleć o czymś słodkim do kawy. Najlepiej żeby to było smaczne, owocowe, sezonowe i szybkie w przygotowaniu. Przecież nie chcemy cały dzień sterczeć w kuchni.
Ta szarlotka jest idealna w każdym calu. Uwielbiam ją bo własnie taką przygotowywała moja mama, uwielbiam ją również za prostotę i szybkość wykonania. 

piątek, 30 października 2015

Placki z dynią i musem jabłkowym

Placki z dynią
Placki z dynią

Co w jesieni lubię najbardziej? Wiele rzeczy ale jedną z nich z pewnością jest dynia. Ja ją uwielbiam, ona uwielbia mnie :) Niestety w minionych latach nasza miłośc nie była odwzajemniona, przeszkodą były dzieci. Teraz kiedy i one zaczęły pałać uwielbieniem do tego okrąglutkiego warzywa za każdym razem kiedy idę na bazar mój wzrok z utęsknieniem szuka tej najsmaczniejszej słodkawej dyni z zieloną skórką. Kestane kabagi, dynia kasztanaowa tak sie nazywa po turecku. Nie wiem czy jest w Polsce ale to ją właśnie uwielbiamy najbardziej. Wiem wiem Wy w Polsce macie mnóstwo odmian i pewnie się Wam już nudzą, jeśli tak jest to zapraszam na dyniowy maraton. Może odkryjecie ją na nowo z moimi przepisami.

czwartek, 29 października 2015

Jesienna sałatka obiadowa

Jesienna sałatka obiadowa
Jesienna sałatka obiadowa

Jesień w pełni, coraz zimniej, wietrznie a od czasu do czasu nawet deszczowo. Trzeba się dowitaminizować, dlatego codziennie do obiadu przygotowuję jedną z jesiennych sałatek. Ze względu na to iż sezon na pomidory i ogórki się skończyły zamieniłam je na warzywa jesienne i zimowe : marchew, kapustę białą i czerwoną, zieleninę, sałatę rzodkiewkę. Oczywiście prócz sałatek królują kiszonki.

środa, 28 października 2015

Sołone ciasteczka pełnoziarniste

Słone ciasteczka
Słone ciasteczka

Kolejna smaczna i zdrowa przekąska, którą moje dzieci uwielbiają. Słone ciasteczka i owoce to wystrczajaca przekąska do śniadaniówki dla starszej córki. Mężowi smakują ze szklaneczka tureckiej herbaty a ja podjadam je z surówką na drugie śniadanie.

niedziela, 25 października 2015

Makaron zapiekany z serem

Makaron zapiekany z serem
Makaron zapiekany z serem

Makaron, jeden z najpopularniejszych produktów w kuchni każdej rodziny tureckiej. Studenci również preferują ten produkt, jednak potrawy jakie z niego gotują są dużo bardziej uboższe niż te gotowane przez Turczynki. 

Makaron zapiekany z serem jest często  podawany na tureckich przyjęciach jako gorąca przystawka przed daniem głównym. Potrawa ta jest chyba najpopularniejszą wersją zapiekanego makaronu. Ja jednak ze względu na to iż rodzina nie lubi sosu beszamelowego musiałam ją nieco zmodyfikować. Klasyczna wersja to makaron z serem i sosem beszamelowym.

środa, 21 października 2015

Jak robię w Turcji kapuśniak!?

Kapuśniak
Kapuśniak
Skoro już jesień to trzeba też pomyśleć o rozgrzewajacyhc zupach. I nie chodzi mi bynajmniej o tureckie zupy krem, które najczęściej są na zasmażce i nie mają w sobie prawie wcale warzyw. Chodzi mi o sycące, rozgrzewajace, polskie zupy, które jesienia często goszczą na naszym stole. Latem wolimy różnego rodzaju chłodniki lub po prostu miseczkę chłodnego jogurtu czy zimny ajran jednak jesienią ciepła zupa musi być, tym bardziej, że dzieci muszą dostać dużą porcję witamin.

wtorek, 20 października 2015

Drożdżówki ze śliwkami i chałwą

Drożdżówki ze śliwkami i chałwą
Drożdżówki ze śliwkami i chałwą
Jesień w pełni, słońce, końcówka upałów, wciąż jeszcze krótki rekaw, choć wieczorem koniecznie potrzebny jest ciepły sweter i przepyszne jesienne owoce: śliwki, jabłka, zielone mandarynki, ciemne winogrona, ciemne figi i mnóstwo jesiennych warzyw. Mmmmm jak ja je uwielbiam.
Drożdżówki ze śliwkami i chałwą to moje smaki z dzieciństwa. uwielbiam wszelkiego rodzaju drożdżówki i moje dzieci też. Szczególnie kiedy mogą zabrać je do śniadaniówki czy wziąć w rekę i pobiec na podórek do koleżanek.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...