Na dworze coraz cieplej więc moje menü też się zmieniło. Więcej sałatek, mniej tłustych tuczących potraw. Więcej zieleniny mniej ryżu, kasz i makaronów.
Ta sałatka pochodzi z Antalyi. Od wersji klasycznej odróżnia ją właśnie dodatek pasty sezamowej: tahini.
Potrawę tę robiłam w ramach wspólnego gotowania z Malwiną i Zuzanną.
Przygotowując piyaz korzystałąm z tego przepisu.
Przygotowując piyaz korzystałąm z tego przepisu.
Sałatka piyaz z pastą tahini
szklanka ugotowanej białej fasoli (w Turcji piyazlik fasulye)
duży pomidor lub 2 mniejsze
średnia cebula
garść czarnych oliwek
pół pęczka pietruszki
2 jajka ugotowane na twardo
sos:
2 łyżki pasty tahini
sok z jednej cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
woda (opcjonalnie)
sól
pieprz
Na początku przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki prócz wody. Jeśli sos okaże się być bardzo gęsty możecie dodać odrobinę wody by go rozrzedzić.
W misce mieszamy fasolę, pomidor pokrojony w małą kostkę, cebulę posiekaną w cieniutkie półtalarki, drobno posiekaną natkę pietruszki, wypestkowane i pokrojone drobno oliwki. Polewamy wszystko sosem i dokładnie mieszamy, odstawiamy by smaki się połączyły. Przed podaniem do sałatki dodajemy gotowane jajko pokrojone w ćwiartki lub ósemki.
Twoja sałatka wygląda pięknie:) Dziękuję za kolejne wirtualne spotkanie w kuchni:) Przy okazji zastanawiałam się, czy biała fasola dostępna w Turcji ma raczej duże, czy małe ziarna? Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMi również było bardzo miło wspólnie gotować. Mam nadzieję, że kolejne edycje już niedługo :) Co do fasoli, mamy jej tu w Turcji dość sporo odmian, większość jest mniejsza. Do piyaz jednak używamy dużej fasoli typu piyazlik, która wygladem przypomina polskiego Jasia. Ja kupując fasolę do sałatki znalazłam piyazlik mniejszą niż tradycyjna i użyłam ją ze względu na dzieci żeby łatwiej mogły jeść.
UsuńZapisuję do wypróbowania, bo wygląda bardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńDodatek czarnych oliwek bardzo mi się podoba. Sałatka z pewnością zyskała dzięki nim na smaku. Wypróbuję przy nadarzającej się okazji :)
OdpowiedzUsuń