wtorek, 31 stycznia 2012

Et hıçın



A dzisiaj podam Wam przepis na pyszna kaukaska potrawe. Korzenie rodziny mego meza siegaja Kukazu wiec potrawy kaukaskie znam od tesciowej :)


Et hıçın (czyt. et chyczyn)

skladniki

farsz:
kilo miesa mielonego
2 duze cebule
papryka ostra chili
lyzka koncentratu pomidorowego
zabek czosnku
natka pietruszki
sol
pieprz papryka kminek mieta

ciasto:
 0.6kg maki
lyzeczka suchych drozdzy
jajko i zoltko do posmarowania
1/4 szklanki oleju
woda
sol
lyzeczka cukru do drozdzy

sposob przygotowania

Cebule, natke pietruszki i papryke pokroic, czosnek zmiezdzyc, wszystko dodac do miesa. Przyprawic, dodac koncentrat i wymieszac jesli mieso jest suche dodac troche wody. Wstawiamy farsz do lodowki na okolo pol godziny zeby smaki sie wymieszaly.
Przechodzimy do przygotowania ciasta. Ma to byc najzwyklejsze ciasto drozdzowe. Zostawiamy je do wyrosniecia.
Ciasto dzielimy na pol. Pierwsza czesc bedzie stanowila spod potrawy wiec musimy ja wymalkowac odpowiednio do wielkosci formy w ktorej bedziemy ja piec. Forma ma byc dosc duza. Ciasto ukladamy w formie wczesniej wysmarowanej tluszczem. Nastepnie na ciescie rozkladamy farsz i wkladamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczeny 15 minut. W tym czasie druga czesc ciasta rowniez musimy wywalkowac w taki sam sposob. Po 15 minutach wyjmujeny ciasto z piekarnika i nakrywamy potrawe druga czescia ciasta. Smarujemy zoltkiem i pieczemy jeszce 20 minut.


3 komentarze:

  1. Właśnie się zastanawiałam co zrobić jutro na obiad z mięsa mielonego :) i mam odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Emilio, czy w Turcji znane są pasztety? Chodzi mi o te mięsne lub bezmięsne pieczone w podłużnej keksówce w piecu. Czy jest jakiś odpowiednik tej potrawy w języku tureckim? :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety Turcja jest bardzo uboga w tego typu wyroby. Pasztety wędliny wędzonki są tu nieznane lub słabo znane i wtedy bardzo drogie

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...