Sałatka z kalafiorem / karnabahar salatasi |
Gdyby pokazać Turkowi tę sałatkę i zapytać czy jest turecka odpowie na 100% że nie jest. I ma rację. Nigdy nie spotkałam się z surowym kalafiorem w tureckiej kuchni. Gotowany, pieczony jak najbardziej, choć nie wszędzie jest znany i lubiany, jednak surowy to całkowita nowość. Przyznam, że ja również wcześniej tego typu sałatek nie jadłam, co teraz nadrabiam z nadwyżką :), kalafior na surowo jest pyszny i godny polecenia.
Przepis pochodzi ze styczniowego czasopisma LOKMA, stało się ono moim źródłem inspiracji. Kupuję je już od roku i jak do tej pory zawiodłam się na bardzo niewielu przepisach a był czas że z Kasią przerabiałyśmy czasopismo prawie od A do Z :)
Przepis pochodzi ze styczniowego czasopisma LOKMA, stało się ono moim źródłem inspiracji. Kupuję je już od roku i jak do tej pory zawiodłam się na bardzo niewielu przepisach a był czas że z Kasią przerabiałyśmy czasopismo prawie od A do Z :)
Dzisiejsza sałatka również została przygotowana w ramach wspólnego gotowania z Kasią z bloga Kuchnia bez granic. Wykorzystałyśmy ten sam przepis co nie znaczy , że jej sałatka będzie identyczna. Ja nie dodałam kukurydzy gdyż jej nie lubie.
Sałatka z kalafiorem / karnabahar salatası
- 2 szklanki drobno posiekanego świeżego kalafiora
- szklanka ziarenek granata
- mała puszka słodkiej kukurydzy (150ml) ja nie dodałam
- jeden duży ogórek konserwowy lub kilka małych
- 150ml posiekanych orzechów włoskich
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanej dymki
- sok z połowy pomarańczy
- łyżka melasy z granata
- oliwa z oliwek
- sól
Wszystkie składniki mieszamy i podajemy po kilku minutach czekajac by smaki się połączyły.
Sałatka z kalafiorem / karnabahar salatasi |
Na melasę z granatu nie mam szans :( Czym można zastąpić?
OdpowiedzUsuńMozna zakwasic sokiem z cytryny i dodac wiecej ziaren granata.
UsuńDziękuję. Wypróbuję przepis przy najbliższej okazji. :)
Usuń