Twarożek na kanapki |
Oczywiście twarożek wykonać jest niezmirnie łatwo. Wystarczy litr lub więcej wiejskiego mleka. Jeśli nie mamy takiego mleka możemy zastąpić je mlekiem pasteryzowanym w Turcji nazywanym günlük süt.
Dodatki do twarożku to już tylko i wyłącznie Wasz wybów, który zależy od Waszego smaku i wyobraźni. Ja dzisiaj mam twarożek ziołow-paprykowy. Robiłam również z rzodkiewką i szczypiorkiem a moje córki jedzą go na słodko z owocami lub dżemem.
Przepis polecam wszystkim stęsknionym za polskim twarożkiem.
Twarożek przygotowałam wraz z Kasią z bloga Kuchnia bez granic. Koniecznie sprawdźcie jaką wersje twarożku przygotowała.
Twarożek przygotowałam wraz z Kasią z bloga Kuchnia bez granic. Koniecznie sprawdźcie jaką wersje twarożku przygotowała.
Twarożek na kanapki
- litr mleka wiejskiego lub pasteryzowanego
- oregano
- sól
- oliwa z oliwek
- ostra papryka pul biber
- łyzka jogurtu naturalnego
Mleko doprowadzamy do wrzenia i przygotowujemy jogurt według tego TEGO PRZEPISU. Następnego dnia na sitko układamy lnianą ściereczkę i przekładamy jogurt. Sitko wkładamy do miski by serwatka mogła swobodnie spływać z sitka. Jogurt na sitku zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Ja zostawiam na noc. Następnego dnia wyjmuję z sitka twarożek, solę go, dodaję oliwę i przyprawy do smaku. Zostawiam na kilkanaście minut by smaki się połączyły.
Twarożek na kanapki |
Czy można na sitko przełożyć jogurt sklepowy?
OdpowiedzUsuńJeśli mieszkasz w Turcji to jak najbardziej. Tutejsze jogurty nadają się do tego albo wystarczy po prostu kupić jogurt suzme i trzymac go jeszcze przez noc na sicie.
UsuńJeśli mieszkasz w Polsce kupując jogurt musisz uważać by był bez żelatyny lub innych substacji zagęszczających. Jeśli znajdziesz jogurt jedynie z mleka i bakterii jogurtowych jak najbardziej możesz go wykorzystać. Pozdrawiam