Strony

poniedziałek, 12 października 2015

Twarożek na kanapki

Twarożek na kanapki
Twarożek na kanapki
Pewnie zdziwi Was ten wpis. Bo po co komu przepis na domowy twarożek skoro w sklepach jest ich ogromny wybór. Wiem, wiem, niestety my tu w Turcji nie mamy takiego wyboru więc dobrze jest móc zrobić sobie w domu taki twarożek na kanapki i zjeść choć namiastkę polskiego śniadania.

Oczywiście twarożek wykonać jest niezmirnie łatwo. Wystarczy litr lub więcej wiejskiego mleka. Jeśli nie mamy takiego mleka możemy zastąpić je mlekiem pasteryzowanym w Turcji nazywanym günlük süt. 
Dodatki do twarożku to już tylko i wyłącznie Wasz wybów, który zależy od Waszego smaku i wyobraźni. Ja dzisiaj mam twarożek ziołow-paprykowy. Robiłam również z rzodkiewką i szczypiorkiem a moje córki jedzą go na słodko z owocami lub dżemem.

Przepis polecam wszystkim stęsknionym za polskim twarożkiem.

Twarożek przygotowałam wraz z Kasią z bloga Kuchnia bez granic. Koniecznie sprawdźcie jaką wersje twarożku przygotowała. 

Twarożek na kanapki
  • litr mleka wiejskiego lub pasteryzowanego
  • oregano
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • ostra papryka pul biber
  • łyzka jogurtu naturalnego
Mleko doprowadzamy do wrzenia i przygotowujemy jogurt według tego TEGO PRZEPISU. Następnego dnia na sitko układamy lnianą ściereczkę i przekładamy jogurt. Sitko wkładamy do miski by serwatka mogła swobodnie spływać z sitka. Jogurt na sitku zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Ja zostawiam na noc. Następnego dnia wyjmuję z sitka twarożek, solę go, dodaję oliwę i przyprawy do smaku. Zostawiam na kilkanaście minut by smaki się połączyły. 


Twarożek na kanapki
Twarożek na kanapki

2 komentarze:

  1. Czy można na sitko przełożyć jogurt sklepowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mieszkasz w Turcji to jak najbardziej. Tutejsze jogurty nadają się do tego albo wystarczy po prostu kupić jogurt suzme i trzymac go jeszcze przez noc na sicie.
      Jeśli mieszkasz w Polsce kupując jogurt musisz uważać by był bez żelatyny lub innych substacji zagęszczających. Jeśli znajdziesz jogurt jedynie z mleka i bakterii jogurtowych jak najbardziej możesz go wykorzystać. Pozdrawiam

      Usuń