Strony

sobota, 10 października 2015

Śniadaniowe "pączki" wersja bez drożdży

Śniadaniowe "pączki"
Śniadaniowe "pączki" 

Dziś spełniam kolejną prośbę. Druga wersja przepisu na pişi czy inaczej hamur kızartması. Rodzaj racuchów czy pączków w wersji wytrawnej, tym razem bez drożdży a z sodą. Można je jeść jako pieczywo do tureckiego śniadania. I właśnie w ten sposób spożywa się je w Turcji. nadają się również do jedzenia samodzielnego czy z miodem albo dżemem.



Na blogu jest już wersja z drożdżami, którą znajdziecie TU.


Śniadaniowe pączki
  • 2 jajka
  • pół szklanki jogurtu
  • pół szklanki wody
  • pół łyżeczki sody wymieszać z jogurtem
  • łyżeczka soli
  • mąka (dodajemy stopniowo około 2 szklanek)
Jajka mieszamy z solą dodajemy wodę i jogurt wymieszany z sodą. Stopniowo dodajemy mąkę, ze wzdlędu na konsystencję jogurtu ilość mąki może się różnić. Ciasto jest gotowe gdy jest sprężyste i miękkie. Ręce natłuszczamy lekko olejem, ciasto dzielimy na kawałki wielkości śliwki, rozciągamy palcami i smażymy na oleju z obu stron aż uzyskają złoty kolor. 


Śniadaniowe "pączki"
Śniadaniowe "pączki" 

2 komentarze: