Strony

środa, 25 czerwca 2014

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Kolejny polski smak, tym razem wzorowany na przepisie ze strony Moje Wypieki. Wzorowany gdyż przepis lekko zmieniałam na własne potrzeby. Zwykłą mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą a zwykły cukier, cukrem brązowym. Ciasto smakowało wszystkim, jedynie tata dziwił się i zastanawiał dlaczego takie ciemne. Jeśli sezon na truskawki u Was się jeszcze nie skończył koniecznie wypróbujcie to pyszne ciasto, polecam. Truskawki oczywiście można zastąpić innymi owocami świeżymy lub mrożonymi. Jeśli użyjecie owoców mrożonych nie rozmrażajcie ich przed dodaniem do ciasta.



 Ciasto drożdżowe z truskawkami

zaczyn
pół szklanki mąki
pół szklanki mleka
40g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
 Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku dodajemy cukier i mąkę, mieszamy. Powstały zaczyn zostawiamy na 15-20 minut by podwoił objętość.

ciasto
pół szklanki mleka
pół szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 zółtka
1/4 kostki masła
szczypta soli
około 3 szklanek mąki pszennej zwykłej lub pełnoziarnistej (ja dodałam równe 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej)

Do ciepłego mleka dodajemy cukier i żółtka, lekko mieszamy, dodajemy roztopione masło, ekstrakt z wanilii i zaczyn, mieszamy, Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z solą. Zagniatamy luźne ciasto łatwo odchodzące od ręki. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. 

kruszonka
120g masła
szklankamąki
5 łyżek cukru

3łyzki kaszy manny
500g truskawek

Składniki dokładnie łączymy palcami, powstałą kruszonkę wkładamy do lodówki lub zamrażalnika. Jeśli okaże się że kruszonki jest dużo, nie musimy jej całej wykorzystywać. Nadmiar przechowujemy w zamrażalniku. Możemy go użyć robiąc przepyszne owoce z kruszonką (crumble)

Gdy ciasto podwoi objętość na papierze do pieczenia nadajemy mu kształt prostokąta i układamy (z papierem) w formie o wymiarach 30cm na 40cm. Ciasto posypujemy 3 łyżkami kaszy manny, układamy truskawki, które posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 30 -45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Długości pieczenia nie mogę dokładnie określić ze względu na to iż piekłam w piekarniku mojej mamy a on ma rozregulowane grzanie i moje ciasto było gotowe w 20 minut pieczone w 150 stopniach (normalnie niemożliwe)







3 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasto, uwielbiam drożdżówki.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wypróbuje przepis :) Może tym razem się drożdżowe uda :)
    Pozdrawiam Fit :)

    OdpowiedzUsuń