czwartek, 21 marca 2013

Yufkalı köfte czyli kotlety w cieście yufka

Kiedy mam dość zwykłego mielonego szukam przepisów z kuchni osmańskiej, wiem że tam z pewnością znajdę przepis który zadziwi nie tylko mnie ale i mego męża. Tak właśnie było i tym razem. Przepis jest prosty ale efekt końcowy zupełnie inny niż sie tego mozna spodziewać, w końcu czekamy że zjemy kotlety a tu, proszę bardzo, coś w rodzaju sarmy ale nie zupełnie.








Yufkalı köfte czyli kotlety w cieście yufka

składniki
1 płat ciasta yufka lub ciasta filo
1kg mięsa mielonego
cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
jajko 
natka pietruszki
100g sera żółtego
2 duże pomidory opcjonalnie
2 papryki opcjonalnie
sól
pieprz


Mięso mielone mieszamy z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, dodajemy 2 łyzki bułki tartej lub kaszy manny, jajko, natkę pietruszki i starty na tarce żółty ser. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy ręką około 5 minut. Ciasto yufka rozkładamy smarujemy olejem i skłądamy na pół. Układamy na nim mięso nadając kształt walca. Zwijamy yufkę by mięso było w środku. Tak przygotowany rulon owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na około godziny. Po wyjęciu z lodówki przygotowane köfte kroimy na plastry i układamy na wysmarowanej olejem blasze. Jeśli mamy pomidory możemy pokroić je w plasterki i ułożyć na blasze a na nie układać köfte. Jeśli mamy paprykę możemy ułożyć kawałeczki papryki na köfte.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut. Sprawdzamy by mięso było gotowe.






Yufkalı köfte

malzeme
1adet yufka
1kg kıyma
kuru soğan
3 diş sarımsak
2 kaşık galeta unu ya da irmik
maydonoz
yumurta
100g kaşar
2 tane domates isteğe bağlı
2 tane sivribiber isteğe bağlı
tuz 
karabiber

Kıyma, küçük küçük doğranmış kuru soğan ve sarımsak, galeta unu ya da irmik, yumurta, maydonoz, tuz, karabiber rendelenmiş kaşar ile birlikte iyice karıştırıyoruz. En iyi eliyle 5 dakika yoğurmak. Yufkayı açıp yağlıyoruz ve ikiye katlıyoruz. Üzerine rulo şeklinde kıymayı yerleştirip yufkayı sarıyoruz. Buzdolabında bir saat bekletiyoruz. Buzdolabından çıkardıktan sonra dilim dilim kesiyoruz ve önceden yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. İsteğe bağlı tepsiye önce dilim dilim domates dizebiliriz. Aynı şekilde isteğe bağlı köfteler üzeri biberle süsleyebiliriz.
Köfteleri önceden 200 dereceye ısıtılmış fırına verip 45 dakika pişiriyoruz. En önemlisi kıymanın pişmesidir.




5 komentarzy:

  1. Swietny pomysl na niebanalne wtkorzystanie miesa mielonego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają. Bardzo często szukam ciekawych odmian od zwykłego mielonego. Twoja propozycja bardzo mi się spodobała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kofte wyszło super, mięso po przyrządzeniu bardzo ładnie pachniało. Wszystko zniknęło z talerza bardzo szybko. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kofte wyszło super, mięso po przyrządzeniu bardzo ładnie pachniało. Wszystko zniknęło z talerza bardzo szybko. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...