Wiosna kalendarzowa zawita do nas dopiero za kilka dni a za oknem już teraz słońce i zielono wszędzie.
Skoro przyszła wiosna czas więc na zielone gotowanie. Kuchnia egejska to przede wszystkim warzywa, zielenina, owoce i oliwa z oliwek. Mój bazar roi się od zielska :) tak, tak, nie pomyliłam się specjalnie napisałam zielska bo to co w Polskich ogródkach jest wyrzucane i nazywane chwastami tu w Izmirze i całym regionie egejskim jest dodawane do potraw i pałaszowane ze smakiem.
Wczoraj na bazarze kupiłam takie cuda.
Jedną z najpopularniejszych potraw do przygotowania której wykorzystujemy róznorodną zieleninę jest börek. Wszyscy wielbiciele połączenia szpinaku z serem typu feta będą zachwyceni tym daniem ponieważ smak jest bardzo zbliżony.
Börek z zieleniną
3 płaty ciasta yufka lub filo
500g dowolnej zieleniny w moim przypadku: pokrzywa, mlecz, liście malwy i brokuła (można dodać szpinak, por, liscie selera, botwinkę, pietruszkę, koper, szczypior)
jeden długi por
150g sera tulum lub feta (musi byc słony)
pieprz
pul biber
sos:
2 jajka
pół szklanki oleju
pół szklanki jogurtu naturalnego
Zieleninę myjemy i kroimy, dodajemy posiekany na cienkie talarki por i starty ser, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Aby przygotować sos wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Najlepiej mieszać trzepaczką lub blenderem.
Płat ciasta filo rozkładamy na stole połowe smarujemy sosem i przykrywamy druga połową i również smarujemy sosem. Na całość sypiemy cienką warstwę mieszanki zieleniny i zwijamy od zewnątrz do srodka w ten sposób wzinięte ciasto układamy na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blasze. Tę samą czynność powtarzamy z pozostałymi dwoma płatami ciasta. Na koniec smarujemy börek sosem i posypujemy sezamem i czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ja piekę na najnizszym poziomie bez termoobiegu przez 20 minut. Börek ma się zarumienić.
Najlepiej smakuje ze szklaneczką tureckiego czaju.
pysznosci, ten borek chodzi mi po glowie juz od jakiegos czasu, ale zawsze odkaladam na pozniej :/ musze wreszcie sie zabrac, bo domowy zapewne lepszy niz sklepowy :)
OdpowiedzUsuńEMilio, nie próbowałam nigdy borka, ale wiele razy robiłam w domu, natomiast nie jestem pewna smaku. Czy smak ciasta jest zbliżony do smaku pierogów? Mnie notorycznie wychodzi breja zlepiona bo jestem zmuszona z braku ciasta filo a tym bardziej yufki sama za każdym razem je rozwałkowywać i nie wychodzą za cienkie. Nie jestem pewna jakiego smaku i konsystencji mam się spodziewać. Co zrobić w domowych warunkach, żeby moje ciasto było bardziej miękkie i zjadliwe? Pozdrawiam serdecznie! natalia
OdpowiedzUsuńBorek z domowego ciasta jest najsmaczniejszy. Najsmaczniejsza jest domowa yufka. Wystarczy zeby ciasto dobrze "odpoczęło" Po rozwałkowaniu jeśli cisto będzie wciąż grube możesz rozciągnąć je rękoma. Wystarczy że je natłuścisz olejem wymieszanym z masłem. Nie musisz robic sosu z jogurtem bo wyjdzie breja. Dodajesz ulubiony farsz i do piekarnika. Ciasto będzie kruche i pyszne.
UsuńPozdrawiam