Tureckie zupy nie sa tak sycace jak polskie. Często sa robione na wodzie lub na odrobinie mięsa mielonego. Zupa którą dzis zaprezentuje jest bezmięsna ale wysmienicie smakuje. Wszystko dzięki przepysznym pomidorom które możemy kupic latem na tureckich bazarach. Pomidory te nazywają sie tarla domatesi. Jest to odmiana duza i mięsista. Chcąc zachowac smak lata robie przetwory właśnie z tych pomidorów najczęściej są to przeciery lub wekowane pomidory z papryka ktore jemy na sniadanie.
A teraz przepis na pyszna zupekę.
Domates çorbası
składniki
5 duzych pomidorów
2 cebule
garść ryżu
2 liście laurowe
k'lka gałązek natki pietruszki
sól
pieprz
Pomidory obrać ze skórki i pokroic w drobna kostke lub rozdrobnić blenderem. Dolać 3 szklanki wody całe cebule liść laurowy ziele angielskie i ryż gotować od czasu do czasu mieszając. Gdy zacznie wrzeć gotować jeszcze 20 minut. Jeśli woda wyparuje można dodać wrzątek. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natka pietruszki.
z chęcią bym spróbowała tego gatunku pomidorów
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
właśnie trafiłam na Twojego bloga i czuję, że się tu zadomowie.. uwielbiam turecką kuchnię, ma dla mnie smak wakacji
OdpowiedzUsuń