Potrawka z ziemniakami i mięsem mielonym / Kıymalı patates yemeği |
Witam po dłuższej przerwie, niestety jeszcze przez kilka miesięcy tak właśnie będzie, że pojawię się i zniknę na dłużej. Śledźcie moje poczynania na FB i Instagramie. Tam częściej wstawiam zdjęcia przedstawiajace moje życie w Turcji.
Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty przepis na potrawkę z ziemniakami i mięsem mielonym. Przepis pochodzi z czasopisma Lokma numer marcowy. Potrawa została przygotowana w ramach wspólnego gotowania z Kasią a przygotowałyśmy tę samą potrawę z tego samego przepisu. Jednak z pewnością wygląda i smakuje inaczej. Wiadomo, każda osoba gotując prócz produktów i przypraw wkłada w swoją pracę serce, dlatego dwie potrawy wykonane według tego samego przepisu nigdy nie będą smakowały tak samo.
Potrawka z ziemniakami i mięsem mielonym / Kıymalı patates yemeği to klasyczna turecka potrawa podawana zarówno w domach jak i w miejscach pracy, barach czy stołówkach. Serwuje się ją z surówką i pilawem z ryżu. Ja podaję jedynie z surówką.
- 200g mięsa mielonego
- 3 duże ziemniaki
- cebula
- łyżeczka pasty pomidorowej
- łyżeczka pasty paprykowej
- sól
- pieprz
- łyżeczka masła
- natka pietruszki
- dla osób lubiących ostre potrawy polecam dodać szczyptę ostrej papryki pul biber
Mięso mielone smażymy na maśle nastepnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i kontynuujemy smażenie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pastę pomidorową i paprykową. Mieszamy i smażymy do czasu aż zacznie pachnieć. Dodajemy ziemniaki obrane i pokrojone w duże części. Doprawiamy do smaku, dolewamy pół szklanki wrzątku i gotujemy około 20 minut. Zdejmujemy z ognia i czekamy by danie lekko ostygło. Podajemy z surówką.
Potrawka z ziemniakami i mięsem mielonym / Kıymalı patates yemeği |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz