Strony

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Zupa z soczewicy z pieczoną papryką i ziemniakami


Jedna z moich ulubionych zup z soczewicy. Nie jest to wersja klasyczna a z małymi zmianami ale właśnie dzięki tym zmianom smak zupy jest jeszcze lepszy.




Zupa z soczewicy z pieczoną papryką i ziemniakami

szklanka pomarańczowej lub żółtej soczewicy
3 średniej wielkości ziemniaki
cebula
3 pieczone papryki (ja dodaje papryki pieczone które zamroziłam latem)
5 szklanek wody
sól
pieprz mielony
pul biber opcjonalnie 
mały kawałek selera
mały kawałek pietruszki (ja dodałam natkę pietruszki gdyż w Turcji nie ma korzenia)
sok z cytryny
łyżka masła opcjonalnie
suszona mięta opcjonalnie

Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do umytej soczewicy i pieczonej papryki. Dodajemy seler i pitruszkę zalewamy wodą i gotujemy w szybkowarze 15 minut od zamknięcia odpływu powietrza. W zwykłym garnku gotujemy około 30 minut. Wszystko miksujemy blenderem i jeśli zupa jest za gęsta dodajemy szklankę wrzątku. Solimy i przyprawiamy do smaku. Jeśli lubicie miętę polecam przyprawić sosem z rozpuszczonego masła do którego dodajemy łyżeczkę suszonej mięty i lekko ją smażymy uważajac by się nie przypaliła gdyż będzie gorzka. Ja sos z mięty dodaje do klasycznej wersji zypy z soczewicy. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.




8 komentarzy:

  1. wypróbuję,dla mnie coś nowego ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko...
    Zjadłabym sobie, oj tak... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie, że wzbogaciłaś zupę naszymi ulubionymi ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta zupa zasługuje na tureckie tłumaczenie, bo chyba nie jest zbyt popularna tam, chyba, że się mylę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zagadza sie, ten jak i wczesniejszy post zasluguja na tlumaczenie, niestety wciaz mi brakuje czasu na pisanie. Postaram sie to jak najszybciej nadrobic. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Wypróbowałam. Przepyszna

    OdpowiedzUsuń