Strony

środa, 14 czerwca 2017

Menu ramazanowe dzień 19 / Ukraińskie bułki czosnkowe

Ukraińskie bułki czosnkowe
 Witajcie. Co roku kiedy jestem w Polsce, kupuję dużo książek. Przed wyjazdem okazuje się, że jest ich za dużo i nie mieszczą mi się do bagażu, dlatego cześć zostaje a część wysyłam pocztą. Najczęściej zostają książki kulinarne by za rok mieć wenę na nowe przepisy i nie kupować kolejnych. Tak właśnie było i w tym roku. Zajrzałam do kartonu z książkami i znalazłam świetną pozycję. "Mamuszka, od Lwowa do Baku". Super przepisy. Dzisiaj mam dla Was właśnie jeden z nich. Przepyszne bułki czosnkowe prosto z Ukrainy. Pięknie wyrosły, są aromatyczne i rewelacyjne w smaku. Polecam.

Według przepisu wychodzi 8 sztuk, ja zrobiłam 7. 

Ukraiński bułki czosnkowe
  • 15g świeżych lub łyżeczka suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 225ml wody 
  • 400g maki chlebowej
  • łyżeczka soli morskiej
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3 duże ząbki czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • jajko
Z połowy porcji mąki, wody, cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn. Zostawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia dodajemy pozostałą mąkę i sól. Zagniatamy ciasto do momentu aż nie będzie się kleiło do palców. Ciasto dzielimy na 8 części i układamy je na blasze lub w żeliwnym garnku. Zostawiamy do wyrośnięcia by podwoiły objętość i połączyły się. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20-25 minut. Czosnek mieszamy z roztopionym masłem i drobno posiekaną natka pietruszki. Odstawiamy na 10 minut by smaki się połączyły. Upieczone bułki smarujemy masłem z czosnkiem i pietruszką.


Ukraińskie bułki czosnkowe

Ukraińskie bułki czosnkowe

Menu ramazanowe dzień 19.

Sahur

Ukraińskie bułki czosnkowe


Jajeczna sałatka z oliwkami

http://turcjaodkuchni.blogspot.com/2014/04/saatka-jajeczna-z-oliwkami.html

 Iftar

 Zupa z soczewicy z grzankami


http://turcjaodkuchni.blogspot.com/2015/06/moje-propozycje-na-ramazanowe-menu_62.html

















Placki z cukinii

http://turcjaodkuchni.blogspot.com/2015/06/placki-z-cukinii.html





 Potrawka z bakłażana

http://turcjaodkuchni.blogspot.com/2014/06/bakazan-kawior-czyli-uniwersalna.html


5 komentarzy:

  1. a mozna dac zwyklej maki pszennej 450typ? poDrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki bombowe Wyszły Przepyszne Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki bombowe Wyszły Przepyszne Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń