Strony

wtorek, 30 czerwca 2015

Moje propozycje na ramazanowe menu: dzień 14

Zupa z soczewicy z grzankami



Kolejny dzień postu i kolejne menu. Niestety z braku internetu nie napiszę zbyt wiele i na dodatek bez polskiej czcionki.

Menu na dziś:


Iftar: Zupa z soczewicy z grzankami
          Lahmacun
          Ayran


Zupa z soczewicy z grzankami
          


Zupa z soczewicy z grzankami
  • szklanka pomarańczowej soczewicy
  • cebula
  • marchew
  • cukinia
  • ząbek czosnku
  • łyżka ryżu
  • łyżka masła
  • łyżeczka mięty suszonej
  • łyżka pasty pomidorowej
  • sól
  • drobno pokrojone grzanki
Soczewicę i ryż myjemy, warzywa rozdrabniamy i zalewamy wodą, gotujemy aż zmiękną, rozdrabniamy blenderem. W małym garnuszku roztapiamy masło i na nim smażymy pastę pomidorową aż zacznie pachnieć. Dodajemy suszoną mietę i zdejmujemy z ognia. Sos pomidorowy dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy. Solimy. Podajemy z grzankami.

3 komentarze:

  1. Mam dwa pytania. Pierwsze: czy mięta może być świeża. Drugie: powiedz coś więcej o paście pomidorowej. W polskich warunkach to tylko pomidor na patelnię i redukować płyn? Czy raczej coś innego?
    Będę wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam. Agata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dodasz świeżej mięty nie trzeba jej smażyć i będzie trochę inny aromat ale myslę że można zamienić suszoną na świeżą. Co do pasty pomidorowej, dobrej jakości koncentrat pomidorowy też się nada.
      Pozdrawiam

      Usuń